Ελλάδα: Πρώτη αλλά με μείωση στις πειρατείες λογισμικού

0

Το 61% αγγίζει η πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο της Business Software Alliance Hellas, Δημήτρη Σαραφιανό.
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη των 27 κρατών μελών (μέσος όρος 36%), ενώ η αξία του παράνομα εγκατεστημένου λογισμικού στην Ελλάδα εκτιμάται στα 128 εκατομμύρια ευρώ. Στην προηγούμενη έρευνα της BSA το 2005 για το ποσοστό πειρατείας το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 64%.
Η σημαντική αυτή μείωση -μόνο οκτώ από τις 102 χώρες που συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη κατάφεραν να έχουν τόσο σημαντική μείωση μέσα σε ένα χρόνο – οφείλεται κυρίως στη νέα νομοθετική ρύθμιση (ν. 3524/07) που προβλέπει διοικητικά πρόστιμα 1.000€ για κάθε εγκατεστημένο λογισμικό πρόγραμμα, στη δράση της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων με τους στοχευόμενους ελέγχους σε επιχειρήσεις και στις ενημερωτικές καμπάνιες του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Επιπλέον, όπως τονίζει η BSA, ο περιορισμός της πειρατείας λογισμικού θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και σημαντική αύξηση των εσόδων του κράτους από έμμεσους και άμεσους φόρους.

Σχόλια