Εμμένει η Γαλλία στο μονοπώλιο της αγοράς στοιχημάτων στο διαδίκτυο

0

Η Γαλλία δηλώνει αποφασισμένη να δώσει σκληρή μάχη για να μην αλλάξει η εθνική της νομοθεσία για την παροχή υπηρεσιών αθλητικών στοιχημάτων παρά το γεγονός ότι κινδυνεύει να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει επισήμως από τη Γαλλία να τροποποιήσει τη νομοθεσία της ώστε να αρθούν τα εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών αθλητικών στοιχημάτων. Την Τρίτη η γαλλική κυβέρνηση θα έχει συναντήσει επί του θέματος με τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Τσαρλς ΜακΚρίβι. Η Κομισιόν έχει ήδη κινήσει προκαταρκτική διαδικασία κατά της Γαλλίας για τους περιορισμούς που επιβαρύνουν τις ξένες εταιρείες παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων στο διαδίκτυο. Η Γαλλία έχει ήδη αποστείλει την «αιτιολογημένη γνώμη» της στην Κομισιόν.
«Πιστεύουμε ότι τα επιχειρήματά μας είναι βάσιμα. Ελπίζουμε οι θέσεις μας να γίνουν αποδεκτές», τόνισε Γάλλος διπλωμάτης και πρόσθεσε, «χρειάζονται ορισμένες εγγυήσεις, οι οποίες δεν υπάρχουν ακόμα στο ίντερνετ. Όπως για παράδειγμα η προστασία του καταναλωτή και η πάταξη του οικονομικού εγκλήματος. Εάν λάβουμε αυτές τις εγγυήσεις θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο».
Η αγορά παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων στη Γαλλία κυριαρχείται από τις κρατικές εταιρείες με μονοπωλιακή θέση Francaise des Jeux και PMU. Οι Βρυξέλλες άσκησαν δριμεία κριτική στη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα μετά τη σύλληψη του Σουηδού επικεφαλής της εταιρείας στοιχημάτων στο ίντερνετ, Unibet Group PLC. Οι δύο κρατικές εταιρείες Francaise des Jeux και PMU κατήγγειλαν ότι η Unibet έχει παραβιάσει νόμους που προστατεύουν το μονοπώλιο της Γαλλίας, οι οποίοι χρονολογούνται από το 1836 και το 1891.
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γαλλίας, Ζαν Πιέρ Ζουγιέ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πρόθυμος να συζητήσει το ενδεχόμενο ανοίγματος της αγοράς στοιχημάτων. «Είμαστε καταρχήν πρόθυμοι να προχωρήσουμε σε ένα λελογισμένο άνοιγμα της αγοράς. Το ερώτημα είναι πώς θα γίνει αυτό το άνοιγμα. Ο τρόπος πρέπει να ικανοποιεί τις ανησυχίες σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα βρόμικού χρήματος», σχολίασε ο Γάλλος υπουργός.

Σχόλια