Εμμένει η Κίνα στον κρατικό έλεγχο στο Διαδίκτυο

0

Με τη μέθοδο του… καρότου και του μαστίγιου απάντησε η κινεζική κυβέρνηση στις ποικίλες αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση της Google ότι, μετά το μπαράζ επιθέσεων που δέχθηκε από χάκερ με έδρα την Κίνα, δεν προτίθεται πλέον να φιλτράρει τα αποτελέσματα της κινεζικής έκδοσης της μηχανής αναζήτησής της, ενώ θα εξετάσει ακόμα και το ενδεχόμενο αποχώρησης από την ασιατική χώρα.
Αφενός, οι κινεζικές αρχές δήλωσαν χθες διά της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιανγκ Γιου ότι η χώρα «καλωσορίζει τις διεθνείς εταιρίες του Διαδικτύου που αναπτύσσουν δραστηριότητα στην Κίνα», και, αφετέρου, πρόσθεσαν ως απαραίτητη προϋπόθεση οι ιντερνετικές εταιρίες να σέβονται τη νομοθεσία για κρατικό έλεγχο στον Κυβερνοχώρο. Μάλιστα, η εφημερίδα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος και άλλα κρατικά μέσα προειδοποίησαν τις εταιρίες να μην καταστρατηγούν ή παραβλέπουν τον νόμο.
Το Πεκίνο αρνήθηκε ότι σχετίζεται με τις κυβερνο-επιθέσεις κατά της Google, και ειδικότερα του προγράμματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της, Gmail, οι οποίες είχαν ως στόχο προσωπικά δεδομένα υπερασπιστών των ατομικών δικαιωμάτων. Δύο εξ αυτών –οι Τενγκ Μπιάο και Ζιάνγκ Τιανγιόνγκ– επιβεβαίωσαν ότι οι λογαριασμοί τους στο Gmail έπεσαν θύματα χάκερ.
Η υπόθεση έχει και σοβαρές διπλωματικές διαστάσεις, καθώς οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει εξηγήσεις από την Κίνα με τον πλέον επίσημο τρόπο –σχετική δημόσια δήλωση έκανε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον– και ο Λευκός Οίκος έχει διαμηνύσει ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τάσσεται υπέρ του «δικαιώματος σε ένα ελεύθερο Διαδίκτυο».
Η Google ανακοίνωσε χθες ότι μετά τις περίεργες συντονισμένες κυβερνοεπιθέσεις, η υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail θα παρέχεται με προεπιλεγμένη τη λειτουργία κρυπτογραφημένης σύνδεσης.

Σχόλια