Εμπλοκή του “Facebook” σε δικαστική διαμάχη για το Timeline

0

Το πιο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης όλων των εποχών, το Facebook, καλείται να αποδείξει ενώπιον δικαστηρίου του Σικάγο ότι η χρήση, κατά τον πρόσφατο επανασχεδιασμό του, του στοιχείου Timeline δεν προσβάλει τα απορρέοντα από τη νομοθεσία περί εμπορικών σημάτων και διακριτικών γνωρισμάτων δικαιώματα του ιστότοπου Timelines.com.

H Timelines Inc., με έδρα στο Σικάγο, το site της οποίας επιτρέπει στους χρήστες-μέλη να φτιάχνουν και να προσθέτουν δικά τους χρονολόγια σε ήδη υπάρχοντα σχετικά κυρίως με μεγάλα ιστορικά γεγονότα, μήνυσε την Facebook Inc. για τη χρήση της επίμαχης επιλογής, ισχυριζόμενη ότι έχει κατοχυρώσει από το 2009 σχετικό δικαίωμα στο διακριτικό γνώρισμα του timeline, με την έννοια της δημιουργίας διαδικτυακού χρονολογίου.

Η Facebook Inc. ανταπέδωσε τα “πυρά” στις αξιώσεις αποζημίωσης της αντιδίκου εταιρείας προβάλλοντας το επιχείρημα γενικότητας του όρου «χρονολόγιο» , ο αφηρημένος χαρακτήρας του οποίου δεν θα έπρεπε να επιτρέπει την προστασία του από τις σχετικές διατάξεις.

Παρότι η κατοχύρωση του εν λόγω σήματος έχει κριθεί σε πρώτη φάση νόμιμη, η Timelines Inc καλείται να αποδείξει ότι η λέξη Timelines όντως συνδέεται άρρηκτα με το εταιρικό της προφίλ και τις υπηρεσίες που παρέχει, καθώς σύμφωνα και με δικηγόρους ειδικευμένους σε παρόμοια ζητήματα : «Η λέξη καθαυτή δεν αρκεί. Εκείνο που έχει πραγματική σημασία είναι το προϊόν ή η υπηρεσία με την οποία τη συνδέεις. Και δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από εκείνο της Apple”.

Σχόλια