Ένα απλό tweet προκάλεσε επανάληψη της δίκης !

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας θεώρησε ότι οι αναρτήσεις στο κοινωνικό δίκτυο παραβιάζουν την υποχρέωση των ενόρκων για μυστικότητα των μεταξύ τους συζητήσεων. Ο Έρικσον-Ντίμας Μαρτίνεζ καταδικάστηκε το 2010 σε θάνατο με ενδοφλέβια ένεση για τη δολοφονία και ένοπλη ληστεία του νεαρού Ντέρεκ Τζέφερσον, ο οποίος γυρνούσε στο σπίτι του από ένα πάρτυ. Κατόπιν οι δικηγόροι του άσκησαν έφεση κατά της θανατικής ποινής ισχυριζόμενοι ότι ο ένορκος Ράντι Φράνκο παρέβη την υποχρέωση εχεμύθειας αναρτώντας Tweets στο ίντερνετ, παρά τη ρητή εντολή του δικαστή στους ενόρκους ότι απαγορεύεται να συζητούν δημοσίως την υπόθεση στο διαδίκτυο.Τα επίμαχα Tweets που ανέβασε ο Φράνκο αποτελούσαν γενικόλογα σχόλια για τη διαδικασία και την πορεία της δίκης. «Δικαστήριο. Ημέρα 5η. Ο καφές εδώ είναι άθλιος. Έχουμε να κάνουμε επιλογές. Πάμε πάλι», ενώ άλλο σχόλιο έγραφε «Περιμένω τους άλλους έντεκα ενόρκους να με βοηθήσουν να αποφασίσω. Δεν έχω δει θάνατο στη ζωή μου ποτέ. Οπότε η συζήτηση για το θάνατο είναι δύσκολη γιατί είναι πεδίο άγνωστο σε μένα».

Παρότι ο Φράνκο δεν δημοσιοποίησε στοιχεία της υπόθεσης, αλλά εξέφραζε απλώς άμεσα ψυχικές διαθέσεις που του δημιουργούσε ο ρόλος του στη δίκη, το δικαστήριο διαφώνησε και διέταξε επανάληψη της διαδικασίας. «Λόγω της ίδιας της φύσης του Twitter ως κοινωνικού δικτύου, τα δύο σχόλια που έκανε ο ένορκος είχαν το χαρακτήρα δημόσιας συζήτησης πάνω στο θέμα. Ακόμη και αν δεν υπήρχε ανταπόκριση πάνω σε αυτά τα σχόλια, δεν είναι σε καμία περίπτωση επιτρεπτό για τον ένορκο να γνωστοποιεί με τέτοιο τρόπο στο κοινό συλλογισμούς, σκέψεις, στοιχεία και πληροφορίες για την υπόθεση», έγραφε το αιτιολογικό της απόφασης.Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Αρκάνσας αναμένεται να έχει επιρροή στον τρόπο που χειρίζονται τα δικαστήρια παρόμοια θέματα. «Δεν αφορά το δικαίωμα του ενόρκου να αναρτά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook ή το Twitter. Αφορά την προστασία δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και των εναγομένων, για τους οποίους το διακύβευμα είναι εξαιρετικά μεγάλο», σχολίασε μία εκ των συνηγόρων του Μαρτίνεζ.

Η στάση των δικαστηρίων απέναντι στη χρήση κοινωνικών δικτύων από δικαστές και ενόρκους στη διάρκεια της δίκης προβληματίζει επίσης και τη βρετανική Δικαιοσύνη. Προσφάτως γυναίκα ένορκος από το Μάντσεστερ καταδικάστηκε σε οχτάμηνη φυλάκιση επειδή επικοινώνησε με τον κατηγορούμενο μέσω Facebook, ενώ η δίκη βρισκόταν σε εξέλιξη. «Μας προβληματίζει η ευκολία με την οποία οι ένορκοι πλέον μπορούν να αψηφήσουν τις συστάσεις του δικαστή και να ερευνήσουν διαδικτυακά την υπόθεση πριν τη δίκη και να επικοινωνήσουν στη διάρκεια αυτής. Πρέπει με κάθε τρόπο να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα του σώματος των ενόρκων και την αποτελεσματικότητα της δικαιοδοτικής λειτουργίας», δήλωσε ο βρετανός Υπουργός Δικαιοσύνης.