Καθώς ο μηχανολόγος μηχανικός Miller ήταν αντίθετος με την χρηματοδότηση σχεδίου κατασκευής τραμ στην πόλη, ανέβασε ένα ειρωνικό σχόλιο στο Twitter, το οποίο όμως έγινε αφορμή για μήνυση εναντίον του.
Το επίμαχο σχόλιο που αναρτήθηκε στην υπηρεσία Twitter και προκάλεσε την αντίδραση των υποστηρικτών του δημοτικού σχεδίου ήταν το εξής: «Το 15 τοις εκατό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Σινσινάτι υπολειτουργούσε σήμερα, για να εξοικονομηθούν πόροι χρηματοδότησης τραμ. Αν πιστεύεις κι εσύ ότι είναι χαμένο χρήμα, ψήφισε ΝΑΙ». Η προτροπή στους followers να ψηφίσουν «ναι» είχε σχέση με το τοπικό δημοψήφισμα που θα οργάνωνε ο δήμος τον περασμένο Νοέμβρη σχετικά με την κατασκευή του τραμ.
Ενώ ο Miller περίμενε να γίνουν απλώς κάποια έντονα σχόλια από την προβοκατόρικη δήλωσή του, τελικά βρέθηκε στα δικαστήρια, καθώς μερίδα υποστηρικτών του δημοτικού σχεδίου κινήθηκαν εναντίον του βάσει ενός παλαιότερο νόμου της Πολιτείας Οχάιο, που απαγορεύει τις ψευδείς δηλώσεις στο πλαίσιο πολιτικών εκστρατειών. Η ψευδής δήλωση αφορούσε το ειρωνικό σχόλιο για την υποτιθέμενη υπολειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ ο Miller μετείχε στην ομάδα πίεσης “Coalition Opposed to Additional Spending and Taxes”, ώστε η δήλωσή του να θεωρείται μέρος πολιτικής εκστρατείας.
Τελικά ο 46χρονος μηχανολόγος απαλλάχθηκε, αλλά δεν έμεινε άπρακτος. Θεωρώντας ότι ο νόμος στον οποίο βασίστηκε η μήνυση εναντίον του αντιστρατεύεται θεμελιώδεις ελευθερίες, προσέφυγε ζητώντας την κήρυξή του ως αντισυνταγματικού. «Και μόνον η ύπαρξη αυτού του νόμου κάνει τους υπερασπιστές της ελεύθερης έκφρασης να ανατριχιάζουν», δήλωσε σχετικά. Το διοικητικό δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί σύντομα για το παραδεκτό της προσφυγής, ώστε κατόπιν να περάσει στην κατ’ ουσίαν εξέταση της υπόθεσης.
Η υπόθεση Miller και ο αμφισβητούμενης συνταγματικότητας νόμος του Οχάιο ανακινούν ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει τους νομικούς κύκλους των ΗΠΑ και στο παρελθόν, μέχρι ποιο σημείο προστατεύεται το ψέμα; Η αμερικανική νομολογία διίσταται στο σημείο αυτό. Το 1991, για παράδειγμα, το Εφετείο του Σινσινάτι είχε κρίνει ότι ο ψευδής λόγος , ακόμη κι όταν αυτός είναι πολιτικός, δεν απολαμβάνει συνταγματικής προστασίας, αν υπάρχει δόλος ή βαριά αμέλεια του δράστη ως προς την ψευδή δήλωση. Αντίθετα το 2007, το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας Ουάσινγκτον είχε απορρίψει νόμο παρόμοιου περιεχομένου με το νόμο του Οχάιο με την αιτιολογία ότι οι πολίτες, και όχι η κυβέρνηση, είναι υπεύθυνοι να κρίνουν οριστικά τις αληθείς από τις ψευδείς δηλώσεις στο πλαίσιο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Σύμφωνα με υπολογισμούς περίπου 17 Πολιτείες έχουν εισάγει διάφορους νομοθετικούς περιορισμούς στο επιτρεπτό περιεχόμενο μιας πολιτικής καμπάνιας, ενώ εκκρεμεί υπόθεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τη συνταγματικότητα του πολιτειακού νόμου της Μινεσότα. Όλα δείχνουν ότι στη χώρα που αξιολογεί περισσότερο από όλες τη σημαντικότητα της ελευθερίας έκφρασης, τα όρια προστασίας είναι ακόμη κατά περίπτωση συγκεχυμένα.