Εναγόμενο το Facebook για τη νέα μορφή του προφίλ Timeline

0

Συνήθως η διάσημη εταιρεία δισεκατομμυρίων του Ζούκερμπεργκ δέχεται απανωτές καταγγελίες για παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων, τυγχάνει αντικείμενο εξαντλητικών ελέγχων από τις αρχές και ενάγεται από επιτροπές και καταναλωτικές ενώσεις. Αυτή τη φορά, ωστόσο, μια αμερικανική εταιρεία με το όνομα Timelines.com κινήθηκε νομικά εναντίον του Facebook, διότι αντέγραψε την πλατφόρμα Timeline ως δομή του νέου προφίλ χρήστη.

Ανάμεσα στις αλλαγές που είχε ανακοινώσει εντός του καλοκαιριού ο Ζούκερμπεργκ, ήταν και η ενεργοποίηση –προαιρετικά στην αρχή- του προφίλ Timeline, μιας πλατφόρμας διαχείρισης των προσωπικών πληροφοριών από το χρήστη με εντελώς άλλη διάταξη από τη συνηθισμένη. Η νέα δομή θα βασιζόταν σε συνεχείς ειδοποιήσεις για οποιαδήποτε λειτουργία των «φίλων», σε ενοποιημένη θέαση των πολλαπλών δραστηριοτήτων του χρήστη και σε επανεμφάνιση εν είδει ιστορικού όλων των πληροφοριών που έχει αποθηκεύσει το δίκτυο από την έναρξη λειτουργίας του εκάστοτε προσωπικού λογαριασμού.

Όταν η αμερικανική εταιρεία Timelines.com –που λειτουργεί με την παρούσα μορφή από το 2008- αντιλήφθηκε την ύπαρξη της εφαρμογής αυτής, κατέθεσε αγωγή για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας κατά του Facebook. Το έγγραφο της αγωγής περιείχε ισχυρισμούς της ενάγουσας ότι η νέα μορφή της ιστοσελίδας αποτελεί ακριβές αντίγραφο της υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης που παρέχει η ίδια. Ιδίως δε καταγγέλθηκε η αντιγραφή της καινοτόμου ιδέας κατασκευής του προφίλ ενός κοινωνικού δικτύου έτσι, ώστε να έχει ο χρήστης τη δυνατότητα να διαμορφώνει ελεύθερα τις σελίδες του με άξονα την με χρονολογική σειρά προβολή των «γεγονότων» της «διαδικτυακής του  ζωής».

Το Facebook δεν έχει ακόμη προβεί σε δηλώσεις για την νομική κίνηση εναντίον του, ενώ εκπρόσωποι της Timelines.com δήλωσαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στο μεγαλύτερο και ισχυρότερο κοινωνικό δίκτυο στον πλανήτη να κερδίσει και εκτός αγοράς.

Σχόλια