Εναρμόνιση η λύση για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο

0

Κάθε δέκα δευτερόλεπτα, κάποιος, κάπου διαπράττει ένα έγκλημα στον κυβερνοχώρο και το φαινόμενο αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

Αυτό υποστηρίζει ο 58χρονος Αμερικανός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Symantec, Τζον Τόμσον – της εταιρείας που θεωρείται ο «φύλακας άγγελος του διαδικτύου».

Πριν από πέντε χρόνια ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους διόρισε τον Τόμσον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Υποδομών για να αντιμετωπίσει την απειλή της τρομοκρατίας.

Ο Τόμσον μετέβη αυτήν την εβδομάδα στην Ευρώπη, όπου είχε συνομιλίες με τρεις επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προοπτική υιοθέτησης ενός αμερικανοευρωπαϊκου νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος στο ίντερνετ.

«Υπάρχουν πολλά ζητήματα γύρω από το θέμα του απορρήτου και της διαχείρισής του. Χρειαζόμαστε εναρμόνιση της νομοθεσίας για να αντιμετωπίσουμε το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, το οποίο βρίσκεται σε άνοδο», τόνισε ο Τόμσον.
Το πρώτο εξάμηνο του 2007 η Symantec κατέγραψε 212.101 νέες απειλές – αύξηση 185% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.
Η παραοικονομία έχει δικές τις ιστοσελίδες δημοπρασιών και αγορών, όπου τίθενται προς πώληση πολύτιμα δεδομένα όπως αριθμοί πιστωτικών καρτών και αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών.
Η σημερινή νομοθεσία δεν είναι επαρκής για την αντιμετώπιση του προβλήματος: «Η πλειοψηφία των νόμων δεν έχει θεσπιστεί για το περιβάλλον της παγκόσμιας ψηφιακής οικονομίας», επισημαίνει ο επικεφαλής της Symantec και προτείνει, «η τεχνολογία σίγουρα μπορεί να βοηθήσει. Χρειάζεται, επίσης ένα ευρύ πρόγραμμα εκπαίδευσης».
Η Symantec είναι γνωστή λόγω του προγράμματος προστασίας από ιούς, Norton Antivirus και άλλων συστημάτων ασφαλείας και άλλων υποδομών που χρησιμοποιούνται κυρίως από μεγάλες εταιρείες κατά του οικονομικού εγκλήματος.

Η Symantec παρακολουθεί και φιλτράρει σχεδόν το ένα τρίτο των 60 δισεκατομμυρίων ηλεκτρονικών μηνυμάτων που αποστέλλονται καθημερινά μέσω ίντερνετ.

Σχόλια