Έναρξη λειτουργίας του πρώτου πολύγλωσσου δικτυακού τόπου

0

Τέθηκε σε λειτουργία η δικτυακή πύλη PRESSEUROP.EU, υπό τη διεύθυνση του «Courrier International», η οποία θα περιλαμβάνει μια επιλογή άρθρων σχετικών με ευρωπαϊκά θέματα σε 10 γλώσσες.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος αρμόδια για θέματα επικοινωνίας, Μαργκότ Βάλστρομ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτό το καινοτόμο σχέδιο και μάλιστα με πλήρη σεβασμό της εκδοτικής ελευθερίας του ομίλου: «Η δικτυακή πύλη PRESSEUROP, μαζί με το ραδιοφωνικό δίκτυο EuRaNet (που ξεκίνησε το 2008) και το τηλεοπτικό δίκτυο EU TV Net (που προβλέπεται για το 2010), εκφράζουν τη βούλησή μας να ενθαρρύνουμε, και να βοηθήσουμε την υλοποίηση ενός ευρωπαϊκού δημόσιου χώρου επικοινωνίας, προβληματισμού και συζήτησης».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ένας όμιλος τον οποίο συντονίζει η «Courrier International» (με την «Internazionale» από την Ιταλία, τη «Forum από την Πολωνία και την «Courrier Internacional» από την Πορτογαλία, και με την υποστήριξη του «Cafebabel») δρομολογούν τη δικτυακή πύλη PRESSEUROP.EU, τον πρώτο πολύγλωσσο δικτυακό τόπο με άρθρα από τον Τύπο σχετικά με ευρωπαϊκά θέματα.

Η δικτυακή πύλη PRESSEUROP θα περιέχει μια επιλογή άρθρων σχετικών με ευρωπαϊκά θέματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν την ίδια ή την προηγούμενη ημέρα, μεταφρασμένων σε όσο το δυνατόν περισσότερες γλώσσες.

Τα άρθρα αυτά θα εμπλουτίζονται με αναλύσεις, σχόλια και εικονογραφήματα. Με τον τρόπο αυτό η δικτυακή πύλη PRESSEUROP.EU προσφέρει στο κοινό: άρθρα από το διεθνή και ευρωπαϊκό Τύπο (έντυπο και ηλεκτρονικό), επιλεγμένα σύμφωνα με κριτήρια καταλληλότητας και αξιοπιστίας, διάφορα επίκαιρα ευρωπαϊκά θέματα: πολιτική, οικονομία, κοινωνία, κόσμος, περιβάλλον, επιστήμη, πολιτισμός, ανταλλαγές απόψεων, επισκόπηση Τύπου, ειδήσεις εν συντομία και περίληψη ειδήσεων.

Το διαλογικό μέρος περιλαμβάνει θεματικά φόρουμ, ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις και τη δυνατότητα σχολιασμού των άρθρων που δημοσιεύονται.

Η υπηρεσία αυτή θα διατεθεί κατ’ αρχάς σε 10 γλώσσες (γερμανική, αγγλική, ισπανική, γαλλική, ιταλική, ολλανδική, πολωνική, πορτογαλική, ρουμανική και τσεχική) και κατόπιν, σταδιακά, στις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Ο όμιλος PRESSEUROP καλείται επομένως να διευρυνθεί και να περιλάβει νέα μέλη.

Προβλέπονται ήδη συμπράξεις, κυρίως με το EuRaNet και το μελλοντικό δίκτυο EU TV Net.