Ένας στους δύο μεταχειρισμένους σκληρούς δίσκους περιέχει ακόμα αρχεία του αρχικού ιδιοκτήτη

0

Την προσοχή εφιστά στους Βρετανούς ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών υπολογιστών η Ανεξάρτητη Αρχή ICO (Information Commissioner’s Office), διότι –όπως αναφέρει- πολλοί παραλείπουν να διαγράψουν εντελώς τα αποθηκευμένα αρχεία από τον σκληρό δίσκο, πράγμα που καθιστά τα προσωπικά τους δεδομένα ευάλωτα σε περίπτωση που ο σκληρός δίσκος αλλάξει χέρια λόγω πώλησης, δωρεάς ή κλοπής.

Για τις ανάγκες της έρευνας η Αρχή προμηθεύτηκε περίπου 200 μεταχειρισμένους σκληρούς δίσκους από το eBay και άλλες ιστοσελίδες, με προσφορές σε ηλεκτρονικά είδη. Το 48 τοις εκατό εξ αυτών περιείχαν ακόμη κάποια αρχεία του αρχικού χρήστη, ενώ το 10 τοις εκατό περιείχε αρχεία με προσωπικά δεδομένα του προηγούμενου ιδιοκτήτη. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις τα υπολειπόμενα στοιχεία ήταν τόσο πολλά και ευαίσθητα, ώστε ένας επιτήδειος θα μπορούσε άνετα να τα αξιοποιήσει για να υποκλέψει την ταυτότητα του αρχικού ιδιοκτήτη.

«Στον κόσμο που ζούμε οι προσωπικές πληροφορίες για ένα άτομο ή τα εσωτερικά αρχεία μιας εταιρείας έχουν μεγάλη οικονομική σημασία. Για αυτό το λόγο οι άνθρωποι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, ώστε να μην βρεθούν προσωπικές τους πληροφορίες σε λάθος χέρια. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι με ένα απλό πάτημα του κουμπιού “delete” το αρχείο έχει εξαφανιστεί. Δυστυχώς, όμως, όλα αυτά τα διαγραμμένα αρχεία μπορούν εύκολα να ανακτηθούν», σχολίασε ο Επίτροπος της Αρχής ICO, Κρίστοφερ Γκράχαμ.

 

Σχόλια