Ενώπιον του ΔΕΕ η προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών στη Google

0

Σήμερα εκδικάζεται [Link] στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η προσφυγή της ισπανικής Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (Agencia de Protección de Datos – AEPD), με την οποία στρέφεται κατά της αμερικανικής εταιρείας Google και της θυγατρικής της Google Spain με κύριο αντικείμενο της δίκης την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών.

Η υπόθεση απασχόλησε τις ισπανικές αρχές μετά από καταγγελία ενός άντρα, ο οποίος αναζητώντας το όνομά του στη μηχανή αναζήτησης, διαπίστωσε ότι, μεταξύ των αποτελεσμάτων, εμφανίζεται και μια παλαιότερη ανακοίνωση για κατάσχεση της περιουσίας του, λόγω μη πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του. Στη συνέχεια, η υπόθεση απασχόλησε την ισπανική δικαιοσύνη, η οποία έκρινε ότι η Google θα πρέπει να προχωρήσει σε διαγραφή του επίμαχου περιεχομένου. Το ερώτημα, το οποίο τίθεται ενώπιον του ΔΕΕ είναι εάν ένας πολίτης έχει το δικαίωμα να ζητήσει από την Google τη διαγραφή από τα αποτελέσματα των αναζητήσεων, δυσμενών σχολίων ή περιστατικών που τον αφορούν.

Οι δικηγόροι του τεχνολογικού κολοσσού, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι οι υπεύθυνοι της μηχανής αναζήτησης δεν είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε διαγραφή νόμιμου περιεχομένου. Οι ισπανικές αρχές, από την άλλη, ισχυρίζονται ότι η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να διαγράφει πληροφορίες εφόσον παραβιάζεται η ιδιωτικότητα των χρηστών.

Συνεπώς, το ΔΕΕ θα κληθεί να διευκρινίσει αν η μηχανή αναζήτησης ελέγχει ή απλά φιλοξενεί το περιεχόμενο των πληροφοριών που εμφανίζονται στα αποτελέσματα των αναζητήσεων, καθώς και να καθορίσει αν το εφαρμοστικό πεδίο του ευρωπαϊκού δικαίου επεκτείνεται και σε εταιρείες με έδρα εκτός Ευρώπης, όπως η Google, η οποία εδρεύει στην Καλιφόρνια.

Σχόλια