Έντονες αντιδράσεις πυροδοτεί στην Ιταλία νομοσχέδιο για το Διαδίκτυο

0

Σε επιφυλακή βρίσκονται διαδικτυακές εταιρίες και ομάδες για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων στην Ιταλία, καθώς η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο το οποίο επιχειρεί να καταστήσει τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών υπόλογους για το οπτικοακουστικό περιεχόμενο που προσφέρουν, αλλά και για τυχόν παραβιάσεις της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων από τους χρήστες τους.
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί εντός του προσεχούς μηνός και –αν υπερψηφιστεί με τη σημερινή μορφή του– θα ορίσει τηλεπικοινωνιακές εταιρίες όπως η Fastweb και η Telecom Italia, αλλά και παρόχους online περιεχομένου, όπως το YouTube της Google, ως υπεύθυνους για τον έλεγχο του οπτικοακουστικού περιεχομένου των ιστοσελίδων τους.
Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με ορισμένους από τους επικριτές της, είναι εξαιρετικά βολική για τον μιντιακό κολοσσό Mediaset του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς η εταιρία βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με το YouTube και ζητά αποζημίωση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας. «Το νομοσχέδιο, ως έχει αυτή τη στιγμή, σίγουρα θα βοηθούσε τη Mediaset στη δικαστική διαμάχη της με την Google, αλλά δεν νομίζω ότι καταρτίστηκε ειδικά για αυτόν τον σκοπό», σχολίασε ο πρόεδρος της Ιταλικής Ένωσης Παρόχων Διαδικτυακών Υπηρεσιών, Πάολο Νούτι.
Στις 33 σελίδες του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι οι ιστοσελίδες θα είναι υπεύθυνες για το περιεχόμενό τους, όπως οι τηλεοπτικοί σταθμοί για τα προγράμματά τους. Επιπλέον, η ρυθμιστική αρχή του ιταλικού ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, η AGCOM, θα μπορεί να τους επιβάλει βαριά πρόστιμα. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε το Ίντερνετ 2.0 θα σβήσει», δήλωσε ο κ. Νούτι. Και πρόσθεσε: «Οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα μετατραπούν σε δικαστές ή δικαστήρια».
Εκπρόσωποι των τηλεπικοινωνιακών εταιριών και «γιγάντων» του Διαδικτύου, όπως η Google, ανέφεραν ότι τα προωθούμενα μέτρα ξεπερνούν τα όρια που έχει θέσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και, σε περίπτωση που υιοθετηθούν, δηλώνουν έτοιμοι να προσφύγουν εναντίον τους, τόσο στα ιταλικά όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Το Ιταλικό Κοινοβούλιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαβούλευση για το θέμα με οργανώσεις πολιτών και διαδικτυακές ενώσεις και θα παρουσιάσει στις αρχές του ερχόμενου μήνα μια μη δεσμευτική εισήγηση προς τον κ. Μπερλουσκόνι.
Πάντως, πηγές στις Βρυξέλλες άφησαν, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε περίπτωση που η Ιταλία εφαρμόσει τα επίμαχα μέτρα. Η Κομισιόν έχει το δικαίωμα να διεξαγάγει έρευνα για πιθανή παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

Σχόλια