Επανάληψη δίκης, λόγω αποστολής sms από δικαστή, κατά την εκδίκαση

0

 

Γερμανικό δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα επανάληψης της δίκης, καθώς η δικαστής της υπόθεσης έστελνε, κατά τη διάρκεια μαρτυρικής κατάθεσης, μηνύματα με το κινητό της τηλέφωνο στη μπέιμπι σίτερ των παιδιών της.

Η υπόθεση αφορά στην καταδίκη δύο ανδρών, κατηγορούμενων για συμπλοκή με μαχαίρια το 2013, από δικαστήριο της Φρανκφούρτης. Την περασμένη Τετάρτη, το γερμανικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο (BGH) αναίρεσε την καταδίκη των κατηγορουμένων, διατάσσοντας την επανάληψη της δίκης, καθώς η προεδρεύουσα δικαστής κοιτούσε συνεχώς το κινητό της τηλέφωνο καθ ’όλη τη διάρκεια της κατάθεσης ενός μάρτυρα, ενώ έστειλε δύο μηνύματα στη μπέιμπι σίτερ των παιδιών της, επειδή η δίκη διήρκεσε περισσότερο από όσο περίμενε.

Ο δικαστής του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, Thomas Fischer, δήλωσε ότι τα κινητά τηλέφωνα «δεν έχουν θέση στην αίθουσα του δικαστηρίου, και αυτό ισχύει για το κοινό, τους Δικηγόρους και, προφανώς, για τους Δικαστές». Ο Τ.Fischer συμβούλευσε επίσης τη συνάδελφο του να διακόπτει προσωρινά τη δίκη, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, συνεχίζοντας συγκεντρωμένη στα τεκταινόμενα.

«Ακόμα και εν καιρώ απεριόριστης χρήσης κινητών τηλεφώνων και πρόσβασης στο διαδίκτυο», οι δικαστικοί λειτουργοί «πρέπει να αφιερώνουν την πλήρη προσοχή τους στην εκδίκαση της εκάστοτε υπόθεσης», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.