Επέκταση συστήματος SWIFT μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

0

Με ομόφωνη απόφασή τους τα ευρωπαϊκά κράτη αποφάσισαν να επεκτείνουν την ανταλλαγή πληροφοριών με τις αρχές των ΗΠΑ σχετικά με τις διεθνείς τραπεζικές συναλλαγές, στα πλαίσια της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ευρωπαίου επίτροπου για τη Δικαιοσύνη, Ζακ Μπαρό, τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να αφήσουν ανοικτό το δρόμο στις αμερικανικές αρχές για τις πληροφορίες τραπεζικών συναλλαγών που γίνονται εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας μέσω της «Κοινότητας Παγκόσμιων Διατραπεζικών Οικονομικών Τηλεπικοινωνιών», του γνωστού συστήματος SWIFT.

Οι αρχές των ΗΠΑ θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων του συστήματος που βρίσκονται επί ευρωπαϊκού εδάφους (το πρώτο ήδη υπάρχον κέντρο βρίσκεται στην Ολλανδία και το δεύτερο θα δημιουργηθεί στην Ελβετία), με σκοπό να αποτραπεί η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και να εντοπίζονται ύποπτοι για τρομοκρατικές πράξεις.

Οι αμερικανικές δικαστικές αρχές είχαν υποχρεώσει το SWIFT να δίνει στοιχεία κινήσεων και ευρωπαϊκών λογαριασμών μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά η απόφαση ανακλήθηκε το 2007 λόγω της ευρωπαϊκής αμφισβήτησης για την επαρκή προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών.

Οργανώσεις δικαιωμάτων αλλά και νομικοί κύκλοι στην Ευρώπη αντιτίθεται στην επέκταση της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι έτσι διαβρώνονται τα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης, ενώ οι αρχές των ΗΠΑ διαβεβαίωσαν ότι τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και θα προστατεύονται δεόντως.

Σχόλια