Επί τάπητος οι όροι χρήσης GPS από την αστυνομία για τον εντοπισμό υπόπτων

0

Η αυξανόμενη χρήση, από την αστυνομία των Ηνωμένων Πολιτειών, μεθόδων και τεχνολογιών που διευκολύνουν την επιτήρηση πολιτών εγείρει σημαντικά ζητήματα για τον βαθμό σεβασμού και προστασίας συνταγματικά θεμελιωμένων δικαιωμάτων τους, με κύριο εκείνο της ιδιωτικότητας σύμφωνα με δικαστική απόφαση που πυροδοτεί τεταμένο κοινωνικό διάλογο στη χώρα.
Το ζήτημα ανέκυψε μετά την απόφαση ομοσπονδιακού εφετείου, με την οποία ανατρέπονται προηγούμενες αποφάσεις επί του αν απαιτείται η έκδοση εντάλματος προ της τοποθέτησης συσκευής δορυφορικού εντοπισμού σε αυτοκίνητο για την επιτήρηση υπόπτων. Έως σήμερα, η δικαιοσύνη παγίως έκρινε ότι η Τέταρτη Τροπολογία δεν μπορεί να ισχύσει κατά τον εντοπισμό και την επιτήρηση υπόπτου για ενέργειές του που εκτίθενται σε κοινή θέα. Αντίθετα, το ομοσπονδιακό εφετείο αποφάσισε ότι οι πολίτες απαιτούν να παραμένουν ιδιωτικές όλες οι κινήσεις τους, πλην εκείνων για τις οποίες έχουν εκδοθεί σχετικά εντάλματα.
Επί της ουσίας, τα αμερικανικά δικαστήρια καλούνται να ρυθμίσουν τους όρους εφαρμογής της τέταρτης Τροπολογίας του Συντάγματος για την προστασία κατά διεξαγωγής έρευνας, την ώρα που διευρύνεται συνεχώς η χρήση τεχνολογικών μεθόδων όπως οι κάμερες στους δρόμους, το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου και η αυτόματη ανάγνωση πινακίδων αυτοκινήτων, από την αστυνομία των ΗΠΑ.
«Εκείνο που πρέπει συχνά να κάνουμε με την πρόοδο της τεχνολογίας είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι η διαφορά στην ποιότητα και την ταχύτητα των ερευνών μεταφράζεται σε πρακτικές που εισβάλλουν ακόμη περισσότερο στην ιδιωτική σφαίρα των πολιτών», τονίζει σχετικά ο καθηγητής της νομικής σχολής του πανεπιστημίου του Κολοράντο, Πωλ Όμ, ο οποίος ανήκει σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι είναι ανάγκη να αποσαφηνιστεί το πραγματικό αντίκρισμα της Τέταρτης Τροπολογίας στον 21ο αιώνα.
Την ίδια ώρα, πάντως, η δικαστική απόφαση που εξεδόθη επί του θέματος αναμένεται να τελεσιδικήσει ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Υπάλληλος της Apple κατηγορείται για δωροδοκία και απάτη

Αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη θα βρεθεί εργαζόμενος της Apple, που κατηγορείται ότι έλαβε περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια, για να δώσει, σε αντάλλαγμα, απόρρητες πληροφορίες σε προμηθευτές της εταιρίας στην Ασία. Πρόκειται για πληροφορίες που θα χρησιμοποιούντο κατά τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τον αμερικανικό κολοσσό με σκοπό την υπογραφή συμβολαίων συνεργασίας με ευνοϊκούς όρους. Ο Πωλ Σιν Ντιβάιν, που συνελήφθη στην Καλιφόρνια, αντιμετωπίζει κατηγορίες απιστίας, νομιμοποίησης χρημάτων που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα, δωροληψίας και απάτης. «Η Apple παραμένει προσηλωμένη στα υψηλότερα ηθικά κριτήρια, με μηδενική ανοχή έναντι ανειλικρινών συμπεριφορών εντός και εκτός εταιρίας», αρκέστηκε να ανακοινώσει από την πλευρά της η εταιρία.

Σχόλια