Επί τάπητος το δικαίωμα ιδιοκτησίας επί βάσης δεδομένων χρηστών ιστοσελίδας

0

Διαμάχη έχει ξεσπάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες επί του αν μπορεί να θεμελιωθεί δικαίωμα ιδιοκτησίας επί βάσης δεδομένων χρηστών ιστοσελίδας. Αφορμή για την υπόθεση στάθηκε η περίπτωση της ιστοσελίδας και του περιοδικού XY, που απευθύνεται σε ομοφυλόφιλους. Η εταιρία κήρυξε πτώχευση, με τους πιστωτές της να ζητούν τη μεταβίβαση σε αυτούς του “μόνου περιουσιακού της στοιχείου”, όπως χαρακτηρίζουν τη βάση δεδομένων των χρηστών και συνδρομητών.
Από την πλευρά της, πάντως, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, επισημαίνει ότι η πώληση των δεδομένων των χρηστών “ενδέχεται να παραβιάζει ομοσπονδιακή νομοθεσία”. Το ζήτημα της διακίνησης βάσης δεδομένων δεν είναι καινούριο, ωστόσο, τα ειδικά χαρακτηριστικά των συνδρομητών της εταιρίας έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των νομικών, πυροδοτώντας έναν τεταμένο διάλογο.
Οι απόψεις που διατυπώνονται διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Από τη μία πλευρά, εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η πώληση δεδομένων που καταχωρούνται υπό την προϋπόθεση εχεμύθειας απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση και από την άλλη όσοι διατείνονται ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας “όλες οι απαγορεύσεις σχετικοποιούνται για την κάλυψη των δανειστών”.

Σχόλια