Επίθεση χάκερς στα συστήματα της Mitsubishi

0

Ο ιαπωνικός όμιλος επιχειρήσεων “Mitsubishi Heavy Industries”, που δραστηριοποιείται από την αυτοκινητοβιομηχανία μέχρι την κατασκευή πυραύλων για τον ιαπωνικό στρατό, επιβεβαίωσε χθες ότι οι κεντρικοί υπολογιστές υπήρξαν θύμα επίθεσης από χάκερς. Σύμφωνα με πληροφορίες προσβλήθηκαν από ιό πάνω από 80 υπολογιστές των κεντρικών γραφείων στο Τόκιο, καθώς και άλλοι τόσοι σε πολλά ερευνητικά κέντρα στα προάστια της ιαπωνικής πρωτεύουσας. Ανακαλύφθηκαν οχτώ διαφορετικά είδη ιών, μεταξύ των οποίων και «Δούρειοι ίπποι», προγράμματα που χρησιμοποιούνται για την υποκλοπή αρχείων από τους υπολογιστές – στόχους.

Ειδικός στις Στρατηγικές Μελέτες από Αυστραλιανό ίδρυμα ερμήνευσε τις επιθέσεις ως εξής: «Τα υποβρύχια με συμβατική ώθηση που κατασκευάζουν οι Ιάπωνες είναι ανάμεσα στα πιο εξελιγμένα μοντέλα παγκοσμίως. Οι τεχνικές λύσεις που έχουν αναπτύξει για τα μηχανικά και ηλεκτρονικά τους συστήματα είναι ευφυείς και όχι γνωστές, άρα εύλογα προκαλούν το ενδιαφέρον των χάκερς». Το τελευταίο εξάμηνο, μια σειρά αντίστοιχων επιθέσεων σημειώθηκε στην Αμερική, με θύματα τις κατασκευαστικές εταιρείες που είναι συμβεβλημένες με το Υπουργείο Αμύνης για την παροχή εξοπλισμού. Άλλωστε, με αφορμή τις επιθέσεις στην Αμερική, το ιαπωνικό Υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε τον Αύγουστο έκθεση που καλούσε τις αρχές σε επιφυλακή.

Η Mitsubishi είναι η κυριότερη κατασκευαστική εταιρεία με την οποία έχει συμβληθεί το ιαπωνικό Υπουργείο. Μετρά πάνω από διακόσια συμβόλαια κατασκευής οπλισμών για υποβρύχια, πυραυλικά συστήματα και πυρηνικούς αντιδραστήρες, συνολικής αξίας 2.5 δισεκατομμύρια ευρώ. Σχετικά με την επίθεση, ο επιχειρηματικός όμιλος ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει εξονυχιστική έρευνα και αρνήθηκε να δηλώσει οτιδήποτε άλλο.

Σχόλια