Έπιασαν δουλειά οι σαρωτές σώματος σε δύο βρετανικά αεροδρόμια

0

Παρά τις αντιδράσεις από οργανώσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και των ατομικών ελευθεριών και μολονότι η συζήτηση στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την υιοθέτηση κοινής γραμμής και ενιαίων ρυθμίσεων για τη χρήση σαρωτών σώματος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια δεν έχει ολοκληρωθεί, στη Βρετανία τα πολυσυζητημένα μηχανήματα άρχισαν να λειτουργούν από χθες.
Αρχής γενομένης από τα αεροδρόμια του Χίθροου και του Μάντσεστερ και με προοπτική σταδιακής επέκτασης στο Μπέρμινχαμ και στη συνέχεια σε όλη τη χώρα, οι ταξιδιώτες θα περνούν από τους σαρωτές σώματος, σε πρώτη φάση επιλεκτικά. «Στο άμεσο μέλλον, μόνο ένα μικρό ποσοστό ταξιδιωτών θα επιλέγεται για να περάσει. Αν ένας ταξιδιώτης που επιλεγεί για να περάσει από τον σαρωτή αρνηθεί, τότε δεν θα του επιτρέπεται να ταξιδέψει», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Άντριου Άντονις. Ωστόσο, απέφυγε να προσδιορίσει ποια θα είναι τα κριτήρια αυτής της επιλογής.
Ο κ. Άντονις χαρακτήρισε, εξάλλου, σημαντική την άμεση έναρξη λειτουργίας των σκάνερ, «με δεδομένο το επίπεδο απειλής κατά της ασφάλειας». Το επιχείρημα αυτό δεν είναι, όμως, αρκετό για να πείσει τους υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θεωρούν ότι τα μηχανήματα αυτά παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια –καθώς «βλέπουν» μέσα από τα ρούχα και προβάλλουν την εικόνα του σώματος– και μπορεί να προκαλέσουν δυσανάλογα περισσότερους ελέγχους στους μουσουλμάνους ταξιδιώτες.
Μετά την απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης κατά αεροσκάφους της Delta Airlines τα Χριστούγεννα, σαρωτές σώματος ανακοίνωσε ότι θα τοποθετήσει και το αεροδρόμιο του Σίπχολ στο Άμστερνταμ, απ’ όπου είχε απογειωθεί η συγκεκριμένη πτήση. Όμως, σε αντίθεση με τη Βρετανία και την Ολλανδία, άλλες χώρες τάσσονται κατά της διάδοσης των συγκεκριμένων συσκευών, ενώ ισχυρές είναι και οι αντιρρήσεις στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως φάνηκε πριν από μια εβδομάδα κατά τις συνεδριάσεις των Επιτροπών Πολιτικών Ελευθερίων και Μεταφορών για το ζήτημα των μέτρων ασφαλείας στα αεροδρόμια. Απομένει να διαπιστωθεί αν οι 27 καταφέρουν να καταλήξουν στην υιοθέτηση ενιαίου πλαισίου κανονιστικών ρυθμίσεων για τους σαρωτές σώματος.

Σχόλια