Επιβάρυνση των επιχειρήσεων με τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα, εκτιμούν ειδικοί

0

Προβληματισμός επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της Επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ, με τις οποίες συνόψισε τις βασικές αλλαγές που θα επιφέρει η νομοθεσία που ετοιμάζει η Κομισιόν για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο. Ειδικοί εκτιμούν ότι οι αλλαγές θα αποδειχθούν ιδιαίτερα κοστοβόρες για τις καινοτόμες επιχειρήσεις.
Μερικές από τις αλλαγές είναι αμφιλεγόμενες –ακόμη και μεταξύ των νομικών. Για παράδειγμα, δίνεται στο εξής στους χρήστες του διαδικτύου το δικαίωμα να αιτούνται διαγραφή του αρχείου προσωπικών δεδομένων που έχει αποθηκευμένα για αυτούς μία εταιρεία, εκτός αν η διατήρηση του αρχείου γίνεται προς νόμιμο σκοπό. Παράλληλα, οι εταιρείες υποχρεώνονται να ειδοποιούν τους χρήστες εντός 24 ωρών σε περίπτωση απώλειας των δεδομένων τους λόγω επίθεσης χάκερ, ενώ όλες υποχρεώνονται να έχουν στο δυναμικό τους ειδικό σε θέματα ασφάλειας προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο.
Ειδικοί στο δίκαιο του διαδικτύου επισημαίνουν ότι παρά τα πλεονεκτήματα της ύπαρξης ευρωπαϊκής Οδηγίας που ρυθμίζει έναν τόσο ασαφή δικαιϊκό χώρο, όπως το ίντερνετ, οι αλλαγές θα επιβαρύνουν σημαντικά τις επιχειρήσεις σε μια δύσκολη, οικονομικά, περίοδο. «Το καλό είναι ότι επέρχεται εναρμόνιση σε όλη την Ευρώπη, πράγμα που είναι μακράν καλύτερο από την υπάρχουσα κατάσταση των 27 διαφορετικών εθνικών ρυθμίσεων. Το κακό είναι ότι κατά περιεχόμενο πολλές από τις προτάσεις είναι επαχθείς. Θα προσθέσουν σημαντικό κόστος στις επιχειρήσεις εν μέσω οικονομικής κρίσης», σχολίασε ο νομικός Marc Dautlich. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Adam Malik, διοργανωτή του συνεδρίου Digital London Conference: «Δέχομαι ότι οι πελάτες έχουν ηθικό δικαίωμα να ζητούν διαγραφή των δεδομένων τους, αλλά οι νέες ρυθμίσεις –όπως τους καταλαβαίνουμε εμείς – ίσως θέσουν την λειτουργία κάποιων επιχειρήσεων σε κίνδυνο. Είναι ένα επιπλέον βάρος για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην διατήρηση ηλεκτρονικού αρχείου των πελατών τους. Διευκρινίσεις χρειάζεται και η ίδια η έννοια των προσωπικών δεδομένων που εμπίπτουν στην Οδηγία. Μπορεί οι δικηγόροι να χαίρονται, αλλά η καινοτομία αποθαρρύνεται».
Η νέα νομοθεσία πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη και να ψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο, προτού τεθεί σε ισχύ. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει δύο, ή και περισσότερα, χρόνια.

Σχόλια