Επιδίκαση αποζημίωσης 830 εκατομμυρίων δολαρίων για πώληση πολεμικών πλοίων

0

Αποζημίωση ύψους 830 εκατομμυρίων δολαρίων καλείται να καταβάλει ο ηλεκτρονικός αμυντικός όμιλος Thales (Thomson-CSF) και το γαλλικό κράτος στην Ταϊβάν για την πώληση πολεμικών πλοίων το 1991.
Το συμβούλιο διαιτησίας που έκρινε την υπόθεση επιδίκασε το συγκεκριμένο ποσό ως αποζημίωση για την καταβολή παράνομων προμηθειών, προκειμένου η συγκεκριμένη εταιρεία να κλείσει τη συμφωνία. Οι προμήθειες καταβλήθηκαν, παρά τη ρητή απαγόρευση της συγκεκριμένης συμφωνίας για την πώληση έξι φρεγατών. Ο όμιλος, στον οποίο ως μέτοχος μετέχει και το γαλλικό κράτος ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου Διαιτησίας του Διεθνούς Επιμελητηρίου Εμπορίου, ενώ το γαλλικό υπουργείο άμυνας αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Η Ταϊβάν για την αγορά των φρεγατών κατέβαλε τίμημα σχεδόν διπλάσιο από το αρχικώς συμφωνημένο, γεγονός που σε συνδυασμό με τον μυστηριώδη θάνατο του επικεφαλής του πολεμικού ναυτικού της χώρας, δύο χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης, οδήγησε τις αρχές στη διερεύνηση της υπόθεσης. Ήδη έξι υψηλόβαθμα στελέχη του πολεμικού ναυτικού έχουν καταδικαστεί στην Ταϊβάν, που το 2001 υπέβαλε επισήμως αίτημα διερεύνησης της υπόθεσης από τις διεθνείς αρχές Εμπορίου, καταγγέλλοντας ότι παραβιάστηκαν οι όροι της συμφωνίας και κατηγορώντας τον όμιλο και κατ επέκταση το γαλλικό κράτος για διαφθορά κατά τις διαπραγματεύσεις.

Σχόλια