Επίδοση μέσω Facebook στη Βρετανία !

0

Ανοίγει το δρόμο για επιδόσεις και κοινοποιήσεις μέσω Facebook η νομολογία στη Βρετανία. Προσφάτως, δευτεροβάθμιο δικαστήριο της χώρας επέτρεψε να κοινοποιηθεί κλήση διαδίκου μέσω Facebook, δεδομένου ότι η διεύθυνση του δεν ήταν έγκυρη.
Η υπόθεση αφορά την αναγωγή της εταιρείας TFS Derivatives κατά του χρηματιστή πρώην υπαλλήλου της, Fabio de Biase, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος το 2010 από τον εποπτικό φορέα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών για κερδοσκοπία κατά τη διαπραγμάτευση συναλλαγής της εταιρείας του με την AKO Capital. Ο –ενεργών ως πληρεξούσιος της TFS Derivatives- Fabio de Biase φέρεται ότι είχε συνεννοηθεί για αυτό με τον διευθύνοντα σύμβουλο της AKO Capital, με αποτέλεσμα από τη συναλλαγή να αποκομίσουν 2.1 εκατομμύρια δολάρια σε βάρος της τελευταίας.
Η εταιρεία προσέφυγε κατά της TFS Derivatives, η οποία έχει απολύσει ήδη τον de Biase και πλέον στρέφεται εναντίον του, ονοματίζοντας αυτόν ως υπεύθυνο αποκατάστασης της ζημιάς στην AKO Capital. O de Biase έχει ήδη καταδικασθεί σε πρόστιμο 395.000 δολαρίων από το 2010, ενώ οι αρμόδιες αρχές του έχουν απαγορεύσει να ξαναεργαστεί ως χρηματιστής εφ’ όρου ζωής.
Καθώς η εταιρεία αδυνατούσε να επικοινωνήσει με τον de Biase στην διεύθυνση κατοικίας του προκειμένου να εμπλακεί ο τελευταίος στη δίκη, ο δικαστής επέτρεψε να του γίνει η επίδοση της κλήσης μέσω Facebook. Όρισε, όμως, ότι η προθεσμία απάντησης του de Biase είναι δεκατετραήμερη και όχι τριήμερη, όπως στις κανονικές επιδόσεις. Ο λόγος που επικαλέστηκε το δικαστήριο είναι να υπάρχει βεβαιότητα κατά το δυνατόν ότι ο πρώην χρηματιστής θα δει εγκαίρως τη σχετική κοινοποίηση στο λογαριασμό του.
Οι επιδόσεις μέσω κοινωνικών δικτύων είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Στη Βρετανία μόλις πέρυσι δικαστήριο επέτρεψε πρώτη φορά την επίδοση αγωγής μέσω Facebook, ενώ υπάρχει άλλη μία περίπτωση που βρετανικό δικαστήριο κοινοποίησε στο διάδικο προσωρινή διαταγή μέσω Twitter.
 

Σχόλια