Επικίνδυνη η εφαρμογή της Google για την καταγραφή της κίνησης στους δρόμους

0

Η Αστυνομία ανησυχεί ότι η δημοφιλής εφαρμογή για κινητά Waze της Google, η οποία ενημερώνει για τις κυκλοφοριακές συνθήκες σε πραγματικό χρόνο, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί εις βάρος των αστυνομικών οργάνων. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Λος Άντζελες έστειλε επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Google, καταγγέλλοντας ότι το Waze θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο κατάχρησης από άτομα με εγκληματική πρόθεση και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή αστυνομικών και απλών πολιτών.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι ένας συνδυασμός της πλοήγησης μέσω GPS και μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Πενήντα εκατομμύρια χρήστες σε 200 χώρες χρησιμοποιούν την δωρεάν υπηρεσία για τις προειδοποιήσεις που στέλνει σχετικά με την κίνηση, τα ατυχήματα, τα όρια ταχύτητας, τις κάμερες παρακολούθησης της κυκλοφορίας, τυχόν λακκούβες ή ακόμα και δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, οι χρήστες του Waze ενημερώνονται και για την παρουσία της αστυνομίας στο δρόμο για τον έλεγχο της ταχύτητας ή για αλκοτεστ.

Για αυτό τον λόγο, η αστυνομική κοινότητα ζητά από την Google να απενεργοποιήσει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό εντοπισμού των περιπολικών της αστυνομίας από την εφαρμογή, για λόγους δημόσιας ασφάλειας. Από την πλευρά της, εκπρόσωπος της Google, υπεύθυνος για το Waze, δήλωσε ότι η εταιρεία διαχείρισης της εφαρμογής συνεργάζεται ομαλά με το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης για την ανταλλαγή πληροφοριών και την έγκαιρη ενημέρωση για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ δεν έχουν σημειωθεί περιπτώσεις βίας κατά αστυνομικών μέσω της χρήσης της εφαρμογής.
 

Σχόλια