Επικίνδυνη η πρώιμη έκθεση των παιδιών στα κοινωνικά δίκτυα

0

«Συνένοχοι» γίνονται οι γονείς που διευκολύνουν τα ανήλικά παιδιά τους να δημιουργήσουν λογαριασμούς στο Facebook και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα, δήλωσε ο Βρετανός βουλευτής Tim Loughton, με αφορμή σχετικό ντιμπέιτ που έχει ξεκινήσει στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο βουλευτής επέστησε την προσοχή στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα ανήλικα άτομα κατά τη χρήση των κοινωνικών δικτύων και επέρριψε ευθύνες στους γονείς που παραλείπουν να ασκήσουν τον γονικό έλεγχο που τους αρμόζει. «Ξέρουμε –κι εγώ το γνωρίζω από προσωπική εμπειρία- ότι για τα παιδιά είναι πειρασμός να ξεκινήσουν ένα λογαριασμό στο Facebook. Κι επίσης γνωρίζω ότι σε πολλές περιπτώσεις τους βοηθάνε οι ίδιοι οι γονείς. Τίθενται λοιπόν ζητήματα έλλειψης υπευθυνότητας από την πλευρά των γονιών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Loughton.

Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα το Facebook επιτρέπει το άνοιγμα λογαριασμού μόνο σε άτομα που είναι άνω των δεκατριών ετών. Η ηλικία του υποψηφίου πιστοποιείται από την εκ μέρους του πληκτρολόγηση της ημερομηνίας γέννησης, ώστε, αν είναι κάτω των 13, να εμποδίζεται η πρόοδος της διαδικασίας δημιουργίας λογαριασμού. Με τη βοήθεια ενός ενήλικα είναι αρκετά εύκολο να καταστρατηγηθεί η προστατευτική αυτή ρύθμιση και να επιλεγεί μία ψευδής ημερομηνία γέννησης, ώστε το παιδί να φαίνεται άνω των δεκατριών ετών. Για αυτό το λόγο, το Facebook έχει πάρει την πρωτοβουλία να εφαρμόζει αυστηρότερες ρυθμίσεις ασφαλείας για τους χρήστες της ηλικιακής κατηγορίας 13 έως 17 ετών. Έτσι, για παράδειγμα, περιορίζεται ο κύκλος των προσώπων που έχουν πρόσβαση στο προφίλ του ανήλικου, ενώ οι αναρτήσεις και το timeline τους δεν εμφανίζονται σε μηχανές αναζήτησης.

Στη σχετική συζήτηση σε συνεδρίαση της βρετανικής Βουλής τονίστηκε ιδιαίτερα η έλλειψη συναίσθησης κινδύνου των ανηλίκων που διατηρούν λογαριασμούς σε κοινωνικά δίκτυα. Λόγω αυτού του χαρακτηριστικού της -ασχημάτιστης ακόμη -προσωπικότητάς τους οι ανήλικοι εύκολα αναρτούν προκλητικές φωτογραφίες ή αποκαλύπτουν ευαίσθητες πληροφορίες, χωρίς να προνοούν για το ενδεχόμενο αξιοποίησης αυτού του υλικού από κακοπροαίρετα άτομα ή παιδόφιλους.
 

Σχόλια