Επικράτησε η Apple των δισκογραφικών εταιρειών

0

Η Επιτροπή Πνευματικών Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να “παγώσει” το ποσοστό επί της τιμής που καταβάλλουν ψηφιακά καταστήματα μουσικής, όπως το iTunes και το Rapsody της RealNetworks στις εταιρείες δισκογραφικών παραγωγών.

Η τριμελής επιτροπή ενημέρωσε με ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) την Ένωση Ψηφιακών Μέσων (DiMA), την Εθνική Ένωση Δισκογραφικών Εταιρειών, την Apple και άλλες εταιρείες αποθήκευσης μουσικής από το διαδίκτυο ότι θα κρατήσει το ποσοστό των πνευματικών δικαιωμάτων στα 9,1 σεντς ανά τραγούδι.

Η επιτροπή όρισε το ίδιο ποσοστό επί της τιμής για τα άλμπουμ σε CD ενώ το ποσοστό για τα ringtone των κινητών ορίστηκε στα 24 σεντς. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η επιτροπή παίρνει την απόφαση να καθιερώσει συγκεκριμένα ποσοστά, τα οποία θα ισχύουν για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές αυτό σημαίνει ότι η Apple δε θα βάλει λουκέτο στην υπηρεσία iTunes. Οι πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο ήταν ούτως ή άλλως ελάχιστες καθώς η υπηρεσία iTunes είναι αυτή τη στιγμή η κινητήριος δύναμη της ψηφιακής μουσικής.

Ωστόσο, έντονες ήταν οι ανησυχίες μετά από δημοσίευμα του περιοδικού Fortune, το οποίο ανέφερε ότι η Apple ενημέρωσε την επιτροπή ότι θα τερματίσει την υπηρεσία iTunes εάν τυχόν αυξηθεί το ποσοστό των πνευματικών δικαιωμάτων προς τις εταιρείες δισκογραφικών παραγωγών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της υπηρεσίας iTunes, Έντι Κιού είχε δηλώσει από τον Απρίλιο του 2007 στην επιτροπή: “η εταιρεία είναι αποφασισμένη να κλείσει την υπηρεσία εάν πάψει να είναι επικερδής”.

Η ομάδα, η οποία εκπροσωπούσε τα αιτήματα των εταιρειών δισκογραφικών παραγωγών, ήλπιζε να αυξήσει το ποσοστό από τα 9,1 στα 15 σεντς ανά μουσικό κομμάτι.

Σχόλια