Επικρίσεις για τη νέα νομοθεσία του Βιετνάμ περί διαδικτύου

0

Αμερικανοί αξιωματούχοι και διπλωματικοί αντιπρόσωποι άσκησαν δριμεία κριτική στη βιετναμέζικη κυβέρνηση για τη νέα νομοθεσία της χώρας, σχετικά με τη διαδικτυακή δραστηριότητα.
Πρόκειται για ένα νέο διάταγμα, με το οποίο επιβάλλονται σημαντικοί περιορισμοί στην ελευθερία του διαδικτύου και στην ελευθερία της έκφρασης. Ειδικότερα, επιχειρείται η περιστολή του ελεύθερου διαμοιρασμού απόψεων, αρθρογραφίας, ειδήσεων κλπ., καθώς ορίζεται ότι, «τα blogs και τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο για αναρτήσεις και δημοσιεύσεις πληροφοριών που αφορούν τον εκάστοτε χρήστη, ως ιδιώτη και μόνο». Επίσης, εισάγεται νέα ρύθμιση, βάσει της οποίας επιβάλλεται σε όλες τις ξένες ιστοσελίδες και ιστοτόπους να χρησιμοποιούν τουλάχιστον ένα βιετναμέζικο διακομιστή (server), ώστε οι αρμόδιες κρατικές αρχές να έχουν μεγαλύτερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο του περιεχομένου που διακινείται διαδικτυακά.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ανόι, η νέα νομοθεσία παραβιάζει τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας που απορρέουν τόσο από την Οικουμενική Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όσο και από το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.
Επίσης, η Ένωση Internet Asia, ένας συνασπισμός βιομηχανικών συμφερόντων που σχημάτισαν οι εταιρείες eBay, Facebook, Google, Salesforce και Yahoo!, εξέφρασε κι αυτή τη δυσαρέσκειά της, δηλώνοντας, ότι «το νέο διάταγμα θα καταπνίξει την καινοτομία και θα αποθαρρύνει την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας».
Η κυβέρνηση του Βιετνάμ από πλευράς της δήλωσε, ότι πρόκειται για ένα «παρεξηγημένο» νομοθέτημα, καθώς στόχο έχει την αφαίρεση από τον ιστό περιεχομένου που μπορεί να θεωρηθεί απειλή της εθνικής ασφάλειας και του δημόσιου συμφέροντος και όχι η πλήρης απαγόρευση διακίνησης ιδεών και πληροφοριών.

Σημειώνεται τέλος, ότι η εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου, αναμένεται να ξεκινήσει στο Βιετνάμ το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

 

Σχόλια