Επικριτική η “Διεθνής Αμνηστία” στην πρωτοβουλία Global Network Initiative

0

Δριμεία κριτική άσκησε η “Διεθνής Αμνηστία” κατά της δημιουργίας νέας διεθνούς οργάνωσης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία υποστηρίζεται από μεγάλες εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως οι Google, Microsoft και Yahoo.

Η κριτική της “Διεθνούς Αμνηστίας” έγινε με αφορμή τη επίσημη πρώτη της πρωτοβουλίας Global Network Initiative, η οποία φέρνει τη βιομηχανία της τεχνολογίας πιο κοντά στα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων με στόχο την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης σε χώρες με καταπιεστικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Οι εταιρείες Google, Microsoft και Yahoo ήταν από τις πρώτες που υπέγραψαν για τη συμμετοχή τους στην εν λόγω πρωτοβουλία.

Πολλές διεθνείς οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αλλά η “Διεθνής Αμνηστία” δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να τη στηρίξει.

Σε ανακοίνωσή της, η “Διεθνής Αμνηστία” αναφέρει ότι δε συμφωνεί με τις βασικές αρχές της πρωτοβουλίας: “Έπειτα από προσεκτική μελέτη και ανάλυση, η Διεθνής Αμνηστία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρωτοβουλία είναι ιδιαίτερα χλιαρή και δεν απευθύνει σημαντικά ζητήματα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Να σημειωθεί ότι εταιρείες όπως η Google, η Yahoo και η Microsoft έχουν κατηγορηθεί για συνεργασία με την πολιτική λογοκρισία της Κίνας.

Από τις πιο χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις ήταν η συμμετοχή του Yahoo στη σύλληψη και φυλάκιση του αντιφρονούντα Κινέζου δημοσιογράφου, Σι Τάο το 2004.