Επικύρωση της συμφωνίας των 9.5εκ.δολαρίων για το “Facebook Beacon”

0

Εφετείο των Ηνωμένων Πολιτειών αρνήθηκε να αναπροσαρμόσει τη συμφωνία ύψους 9.5εκ. δολαρίων του Facebook, η οποία ήταν το προϊόν συμβιβασμού στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας δίκης και στην οποία αναγκάστηκε να καταφύγει η γνωστή εταιρεία εξαιτίας κατηγοριών που αντιμετώπιζε λόγω της, ανενεργούς πλέον, εφαρμογής «Beacon», η λειτουργία της οποίας παραβίαζε την ιδιωτικότητα των χρηστών. Συνοπτικά να αναφερθεί, ότι το «Beacon» αποτελούσε μέρος του συστήματος διαφημίσεων που χρησιμοποιεί το Facebook και το οποίο έστελνε δεδομένα από εξωτερικές ιστοσελίδες που επισκέπτονταν οι χρήστες προς το Facebook με σκοπό τη στοχευμένη διαφήμιση.

Με δεδομένο ότι δεν είχε προηγηθεί η λήψη της ρητής συναίνεσης των χρηστών προτού αυτό τεθεί σε εφαρμογή, ήταν έντονα τα φαινόμενα διαμαρτυρίας για διαρροή προσωπικών πληροφοριών χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των χρηστών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο που διαμορφώθηκε, η εταιρεία αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία της εφαρμογής. Στη συνέχεια, 19 άτομα άσκησαν αγωγή κατά του Facebook για παραβίαση της ιδιωτικότητας τους.

Το τελευταίο κατόρθωσε να συμβιβάσει τη διαφορά μέσω της συμφωνίας των 9.5εκ. δολαρίων, κατά της οποίας όμως στράφηκαν κάποιοι από τους ανωτέρω, ασκώντας έφεση καθώς θεώρησαν ότι το ποσό είναι χαμηλό σε σχέση με την πραγματοποιηθείσα παραβίαση. Τελικά όμως η απόφαση του δικαστηρίου ήταν απορριπτική ως προς το αίτημα αναπροσαρμογής του ποσού.

Εκπρόσωποι του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης δήλωσαν ικανοποιημένοι από την απόφαση του Εφετείου και τόνισαν ότι καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και ειδικότερα για την εξασφάλιση της απόλυτης προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Σχόλια