Επιλεκτικό κατέβασμα tweets ανά χώρα στο εξής ανακοίνωσε το Twitter

0

Με αυτόν τον τρόπο οι διαχειριστές θα μπορούν να κατεβάζουν από το κοινωνικό δίκτυο υλικό που δεν συμβαδίζει με την εθνική νομοθεσία, χωρίς όμως να επηρεάζεται η εμφάνιση της ανάρτησης στις υπόλοιπες χώρες.

Σύμφωνα με το προϊσχύσαν καθεστώς, κάθε φορά που κάποια ανάρτηση κρινόταν δυσφημιστική ή παράνομη και το Twitter την κατέβαζε, αυτό συνεπαγόταν την εξαφάνιση της ανάρτησης σε παγκόσμια κλίμακα. Κίνητρο εφαρμογής του νέου συστήματος υπήρξε σύμφωνα με το Twitter η εξάπλωση της χρήσης του κοινωνικού δικτύου σε πολλές χώρες του κόσμου, όπου επικρατούν διαφορετικές αντιλήψεις για τα όρια ελευθερίας της έκφρασης. «Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Γαλλία και η Γερμανία, όπου απαγορεύονται οι φιλοναζιστικές δημοσιεύσεις. Αρχίζοντας από σήμερα δίνουμε στους εαυτούς μας το δικαίωμα να μην εμφανίζουμε κάποια ανάρτηση στους χρήστες μιας συγκεκριμένης χώρας, ενώ παράλληλα το εμφανίζουμε σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν έχει τύχει να εφαρμόσουμε ακόμη το νέο σύστημα, αλλά αν αυτό γίνει, θα ενημερώσουμε τον χρήστη και θα αναφέρουμε επακριβώς πότε κατέβηκε το σχόλιο», ανέφερε η ανακοίνωση με τίτλο “Tweets must flow”, που αναρτήθηκε στο επίσημο μπλογκ της υπηρεσίας.

Οι χρήστες του κοινωνικού δικτύου εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το νέο σύστημα, τονίζοντας ότι το πλήγμα στην ελευθερία έκφρασης θα είναι πολύ μεγάλο, ιδίως εκτός ΗΠΑ. Η μεγάλη ελευθερία και έλλειψη λογοκρισίας του Twitter ήταν άλλωστε το χαρακτηριστικό που μαζί με το Facebook το αναβίβασε σε μέσο οργάνωσης πολιτικών κινημάτων, όπως η Αραβική Άνοιξη και οι εξεγέρσεις του Λονδίνου του 2011. Το Twitter σχολίασε ότι προσπαθεί απλώς να συμβιβάσει την χρήση της υπηρεσίας με τους εθνικούς νόμους κάθε χώρας για την ελευθερία της έκφρασης, διευκρινίζοντας παρ’ όλα αυτά ότι σε χώρες που λογοκρίνουν δεν μπορεί να υπάρξει καν Twitter.

 

Σχόλια