Επιστολή διαμαρτυρίας για την Οδηγία της ΕΕ που αφορά ευρεσιτεχνίες πάνω σε software

0

Ο δημιουργός της Linux Λίνους Τόρβαλντς έστειλε επιστολή προς το Συμβούλιο της Ευρώπης, με την οποία εκφράζει την αντίθεσή του σε Οδηγία η οποία θα προβλέπει τη δυνατότητα παροχής ευρεσιτεχνίας σε προγράμματα λογισμικού στην Ευρώπη. Μαζί του τάχθηκε και ο δημιουργός του php Ράσμους Λέντορφ. Και οι δύο υποστηρίζουν πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι επικίνδυνο, αντιδημοκρατικό και αντίθετο προς το συμφέρον της Ευρώπης, ενώ εκφράζουν την ελπίδα πως για την προστασία της αγοράς, της οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας και της εφευρετικότητας, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αφαιρέσει τις σχετικές διατάξεις από την Οδηγία που αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο Τόρβαλντς διαχωρίζει την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας από την προστασία του software με πατέντες, ισχυριζόμενος ότι η πρώτη είναι δίκαιη γιατί παρέχεται ισότιμα σε όλους, ενώ η δεύτερη θα ενισχύσει τη δύναμη των ισχυρών και τελικά θα φέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο της Οδηγίας εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη τον περασμένο Μάιο, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η Πολωνία τάχθηκε κατά της ψήφισής του.

Σχόλια