Επιστροφή ειδικού τέλους στους χρήστες του iPod

0

Στο Καναδά, το Δεκέμβριο του 2003, είχε θεσπιστεί ειδικό τέλος ως εύλογη αμοιβή για τους δικαιούχους των πνευματικών δικαιωμάτων των μουσικών κομματιών που αναπαρήγαγαν οι χρήστες του iPod. Το εν λόγω τέλος επιβάρυνε την τιμή πώλησης του iPod, πρακτική που ακολουθείται συχνά παγκοσμίως όταν πρόκειται για τεχνικά μέσα αναπαραγωγής και εγγραφής ήχου και εικόνας.
Μετά από ένα χρόνο, ωστόσο, το Δεκέμβριο του 2004, το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Καναδά έκρινε το σχετικό τέλος παράνομο. Ο αρμόδιος οργανισμός συλλογικής διαχείρισης στον Καναδά (Canadian Private Copying Collective – CPCC) προσέφυγε στο Ανώτατο δικαστήριο, το οποίο και έκρινε ορθή την απόφαση του δικαστηρίου του προηγούμενου βαθμού δικαιοδοσίας.

Αν και η Apple μετά την απόφαση του 2004 αφαίρεσε από την τιμή του iPod το επιπρόσθετο τέλος, το ζήτημα παραμένει για τους αγοραστές της περιόδου 2003-2004 οι οποίοι δικαιούνται την επιστροφή των χρημάτων τους.
Η Apple με ανακοίνωση της ενημερώνει τους δικαιούχους καταναλωτές ότι στο προσεχές μέλλον θα παρέχει διευκρινίσεις ως προς την διαδικασία επιστροφής των παρανόμως εισπραχθέντων χρημάτων.

Σχόλια