Επτά αυτοκτονίες σε δέκα ημέρες απέτρεψε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

0

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας και συγκεκριμένα  της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το τελευταίο δεκαήμερο απετράπησαν συνολικά επτά (7) περιπτώσεις εκδήλωσης πρόθεσης αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου, σε διαφορές περιοχές της χώρας αλλά και του εξωτερικού. Ειδικότερα, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε για επτά (7) χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι είχαν αποστείλει ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mail) σε θυρίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ιστοσελίδων, τηλεοπτικών σταθμών, ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, καθώς επίσης είχαν επικοινωνήσει με χρήστες σε γνωστή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook), εκδηλώνοντας την πρόθεση τους να αυτοκτονήσουν.
Από την άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών, σε συνεργασία με τις τοπικές αστυνομικές αρχές αλλά και τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, εντοπίσθηκαν τα άτομα αυτά σε διάφορες περιοχές της χώρας, υστέρα από ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών των μηνυμάτων τους. Επιπλέον, σε μία περίπτωση τα ηλεκτρονικά ίχνη προέρχονταν από πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου της Γερμανίας και από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε η Europol προκειμένου να ειδοποιηθούν οι αρχές της Γερμανίας και να εντοπιστεί ο προτιθέμενος αυτόχειρας.
Σε μία περίπτωση, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, η προτιθέμενη αυτόχειρας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Σε όλες τις περιπτώσεις σημαντική είναι η συμβολή εξειδικευμένων επιστημόνων από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνδράμουν στις προσπάθειες για τη μετέπειτα ψυχολογική υποστήριξη των ατόμων.