Έρευνα για πιθανή εμπλοκή του ομίλου Alstom σε υπόθεση διαφθοράς

0

Ενδείξεις ότι ο γαλλικός βιομηχανικός όμιλος Alstom έχει καταβάλει σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ σε δωροδοκίες, μέσω των παραρτημάτων του στη Βρετανία, έχει η βρετανική υπηρεσία καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος και της διαφθοράς SFO (Serious Fraud Office). Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, που επικαλείται έγγραφα της ανεξάρτητης υπηρεσίας και των αστυνομικών αρχών, τα τρία στελέχη της βρετανικής θυγατρικής της Alstom, που συνελήφθησαν τον περασμένο Μάρτιο από την SFO στο πλαίσιο έρευνας για τη διαφθορά που διεξήγαγε η Ελβετία, “”ανήκαν σε ένα διεθνές σύστημα διαφθοράς””. Επρόκειτο για τον πρόεδρο της Alstom UK, τον οικονομικό διευθυντή και το νομικό διευθυντή της θυγατρικής, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.
Οι βρετανικές υπηρεσίες κατηγορούν μεταξύ άλλων τη βρετανική θυγατρική της Alstom ότι αποτελούσε έναν από τους “”πυρήνες”” του παγκόσμιου δικτύου που χρησιμοποιούσε η βιομηχανία για να δωροδοκεί δημόσιους λειτουργούς προκειμένου να κερδίζει συμβόλαια σε άλλες χώρες.
Η εταιρεία, πάντως, αμφισβητεί τους ισχυρισμούς της βρετανικής υπηρεσίας και τονίζει ότι “δεν ανέχεται σε καμία περίπτωση τη διαφθορά”. Η Alstom ειδικεύεται στην κατασκευή σιδηροδρομικών δικτύων και μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι δραστηριότητές της εξαπλώνονται σε περισσότερες από 70 χώρες.

Σχόλια