Έρευνα για τη δράση ομάδας για την τιμωρία πειρατών του διαδικτύου

0

Οργανώσεις για την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στρέφονται κατά νεοσύστατης ομάδας που ιδρύθηκε στις ΗΠΑ με σκοπό την πάταξη του παράνομου file-sharing και την τιμωρία των χρηστών που ακολουθούν αυτήν την πρακτική.
Η ομάδα, γνωστή ως Copyright Group εργάζεται, μεταξύ άλλων, και για λογαριασμό εταιριών παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών που στρέφονται κατά της παράνομης διακίνησής τους μέσω διαδικτύου. Σε ανακοίνωσή της, η ομάδα, δεσμεύτηκε για την αντιμετώπιση του θέματος με ποσοτικό στόχο τον εντοπισμό 150 χιλιάδων χρηστών, των οποίων η συμπεριφορά κρίνεται ότι παραβιάζει τη νομοθεσία για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Από την πλευρά τους, οι οργανώσεις για τα ατομικά δικαιώματα, πάντως, αμφισβητούν τα κίνητρά της. Ειδικότερα, η οργάνωση Electronic Frontier Foundation υποστηρίζει ότι η πάταξη της παρανομίας δεν είναι η κινητήριος δύναμη για τη δράση του Copyright Group. Συγκεκριμένα η οργάνωση διατείνεται ότι η ομάδα που κινείται για την πάταξη της πειρατείας στο διαδίκτυο ενδιαφέρεται να διαμορφώσει ένα επαγγελματικό προφίλ που θα της επιτρέψει να πλουτίσει από ποσοστά που θα λαμβάνει από την εκδίκαση των προσφυγών κατά των χρηστών. Επιπλέον, τονίζουν ότι προκαλεί ανησυχία η δρομολόγηση δικαστικών αγώνων κατά ιδιωτών που δεν διαθέτουν τα μέσα να αμυνθούν αναλόγως.

Σχόλια