spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔίκαιο & ΤεχνολογίαΈρευνα: η εργασιακή απόδοση του υποψηφίου μπορεί να προβλεφθεί βάσει του προφίλ...

Έρευνα: η εργασιακή απόδοση του υποψηφίου μπορεί να προβλεφθεί βάσει του προφίλ του στο Facebook

spot_img
spot_img
spot_img

Συσχέτιση μεταξύ της προσδοκώμενης εργασιακής απόδοσης και του περιεχομένου των αναρτήσεων του υποψηφίου υπαλλήλου στο Facebook, εντόπισαν μελετητές των αμερικανικών Πανεπιστημίων Northern Illinois, Evansvile και Auburn. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό εφαρμοσμένης κοινωνικής ψυχολογίας “Journal of Applied Social Psychology”.

Στο πείραμα που πραγματοποιήθηκε επιτράπηκε σε τρία άτομα –έναν καθηγητή και δύο φοιτητές- να κοιτάξουν τα προφίλ 56 εργαζόμενων φοιτητών για δέκα λεπτά το καθένα. Κατόπιν, κλήθηκαν να αξιολογήσουν τους φοιτητές ως προς την συναισθηματική τους σταθερότητα, την ειλικρίνεια και την αξιοπιστία τους βάσει της δεκάλεπτης περιήγησης στο προφίλ τους. Έξι μήνες αργότερα, οι ερευνητές συσχέτισαν τις απαντήσεις που είχαν δοθεί με τις αξιολογήσεις που έκαναν για τους εργαζόμενους οι εργοδότες τους. Εντόπισαν, λοιπόν, ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της αξιολόγησης των εργοδοτών και των συμπερασμάτων, στα οποία κατέληξαν τα τρία άτομα που τους αξιολόγησαν μέσω Facebook.

Η ομάδα των μελετητών παρατήρησε ότι οι εργοδότες αξιολογούσαν θετικά τα άτομα που είχαν ευρύ κύκλο φίλων, που ταξίδευαν συχνά και συγκέντρωναν σημαντικό αριθμό ενδιαφερόντων και ασχολιών. Οι φωτογραφίες των φοιτητών από πάρτι και εξόδους δεν λειτουργούσε κατ’ ανάγκην εναντίον τους, αφού οι εργοδότες τις περισσότερες φορές αξιολογούσαν θετικά την κοινωνικότητα και ενεργητικότητα των εργαζομένων φοιτητών.

Η χρήση των κοινωνικών δικτύων ως εργαλείο διαλογής μεταξύ των διαφορετικών υποψηφίων είναι πρακτική ήδη γνωστή και επαρκώς χρησιμοποιούμενη. Το νέο στοιχείο που προσθέτει η έρευνα είναι ότι επιπλέον είναι και αποτελεσματική, αφού οι εκτιμήσεις που θα κάνει ενδεχομένως ο εργοδότης για τον μελλοντικό του εργαζόμενο θα είναι κατά βάση σωστές. Η νομιμότητα της πρακτικής αυτής είναι οριακή, καθώς σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να αποκλειστούν οι διακρίσεις λόγω φύλου, εθνικότητας και θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων. Επιπλέον, η αρνητική ή θετική αξιολόγηση των υποψηφίων βάσει της εξωτερικής εικόνας που δίνει για αυτούς, εν αγνοία τους, το προφίλ τους προσκρούει και στις γενικές ρήτρες καλοπιστίας και χρηστών ηθών κατά την πρόσληψη. Όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στη μελέτη, «Ακόμη και αν οι εργοδότες προσπαθήσουν να λάβουν υπόψη τους μόνο πληροφορίες που σχετίζονται με την πιθανή εργασιακή συμπεριφορά των υποψηφίων, υπάρχει μεγάλος όγκος κατ’ αρχήν άσχετων πληροφοριών που μπορεί να επηρεάσουν την αξιολόγησή τους”.

 

spot_img

Lawjobs