Έρευνα κατά της Google για παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού

0

Η γενική εισαγγελία του Τέξας στις Ηνωμένες Πολιτείες διενεργεί την πρώτη επίσημη έρευνα κατά της Google, προκειμένου να διακριβωθεί εάν ο διαδικτυακός κολοσσός παρέβη κανόνες ανταγωνισμού μέσω των πρακτικών αναζήτησης και διαφήμισης που υιοθετεί.
Το ζήτημα φαίνεται, πάντως, να απασχολεί τις αρμόδιες αρχές και στις Βρυξέλλες, με τον επίτροπο Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια να επισημαίνει ότι θα διερευνηθούν καταγγελίες που έχουν υποβάλλει τρεις εταιρίες, μεταξύ των οποίων η Microsoft, σύμφωνα με τις οποίες, η Google φέρεται να επεμβαίνει στα αποτελέσματα αναζήτησης που εμφανίζει στους χρήστες της, προκειμένου να προβάλλουν σε κατώτερες θέσεις οι ανταγωνιστές της.
Παρόμοιου περιεχομένου καταγγελίες έχουν υποβάλει και οι: myTriggers, SourceTool/TradeComet και Foundem στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, που κατηγορούν τη Google ότι μειώνει την “κίνηση” (traffic) του, εμφανίζοντάς τις χαμηλά στις αναζητήσεις των πελατών της.
Από την πλευρά της η Google, δια του συμβούλου της Don Harrison, τονίζει ότι “πρέπει να θυμόμαστε ότι η Google δημιουργήθηκε για να παρέχει τα πιο χρήσιμα και σχετικά αποτελέσματα στους χρήστες. Με άλλα λόγια, εστιάζουμε στους χρήστες και όχι στις ιστοσελίδες. Δεδομένου του ότι δεν είναι δυνατό κάθε ιστοσελίδα να εμφανίζεται στην κορυφή των αποτελεσμάτων ή στην πρώτη σελίδα τους, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι διάφορες ιστοσελίδες κατώτερης ποιότητας δεν είναι ευτυχή με την κατάταξή τους”.

Σχόλια