Έρευνα στον Καναδά για τις νέες ρυθμίσεις απορρήτου του Facebook

0

Τα παράπονα-καταγγελίες χρηστών σχετικά με τις ρυθμίσεις απορρήτου που εισήγαγε το Facebook στα τέλη της περασμένης χρονιάς οδήγησαν την Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων του Καναδά, Τζένιφερ Στόνταρτ να προχωρήσει στη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τη δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι χρήστες που προσέφυγαν στην Επίτροπο υποστήριξαν ότι οι νέες ρυθμίσεις καθιστούν δυσκολότερη τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων που «ανεβάζουν» στο Facebook, ώστε αυτά να είναι προσβάσιμα μόνο από συγκεκριμένους ανθρώπους (π.χ. αποκλειστικά στους φίλους του χρήστη στο Facebook). «Ορισμένοι επισκέπτες της ιστοσελίδας απογοητεύτηκαν από αλλαγές στο Facebook οι οποίες υποτίθεται ότι θα ενίσχυαν το απόρρητό τους και την προστασία των προσωπικών τους στοιχείων», δήλωσε η βοηθός Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων, Ελίζαμπεθ Ντένχαμ.
Το οξύμωρο είναι ότι μέρος των επίμαχων τροποποιήσουν οφειλόταν σε προγενέστερη έρευνα της Καναδής Επιτρόπου Πληροφοριών σχετικά με τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων από το Facebook.
Εκπρόσωπος της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης υποστήριξε ότι οι πρόσφατες αλλαγές είναι ευκολονόητες και νόμιμες και πως οι χρήστες της ενημερώθηκαν προηγουμένως και «εκπαιδεύτηκαν» καταλλήλως.
Ανάλογη έρευνα εκκρεμεί και στις ΗΠΑ, από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), ύστερα από προσφυγή της οργάνωσης για την προστασία του απορρήτου στο Διαδίκτυο «Electronic Privacy Information Center».

Σχόλια