Έρευνα της αμερικανικής εφορίας για τις πρακτικές της Google

0

Η Εσωτερική Υπηρεσία Προσόδων (Internal Revenue Service – IRS) έχει ήδη διατάξει έρευνα τόσο για τη μεταφορά εσόδων όσο και για τις τρεις τελευταίες offshore συναλλαγές της εταιρείας, μεταξύ των οποίων η απόκτηση του Youtube το 2006.

Η Υπηρεσία θα εξετάσει τις τεχνικές «Double Irish» και «Dutch Sandwitch», τις οποίες φέρεται να χρησιμοποίησε η Google για να διοχετεύσει έσοδα σε θυγατρικές εταιρείες της στην Ολλανδία, την Ιρλανδία και τα νησιά των Βερμούδων, εξοικονομώντας 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. Τα τελευταία τρία χρόνια η Google υπολογίζεται ότι έχει εξοικονομήσει περίπου 3.1 δισεκατομμύρια δολάρια από φόρους, επειδή ακριβώς στηρίζεται σε θυγατρική στις Βερμούδες, όπου ο φόρος επιχειρήσεων είναι μηδενικός. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι η τακτική διοχέτευσης προσόδων σε εταιρείες του εξωτερικού είναι νόμιμη κατά το αμερικανικό δίκαιο και χρησιμοποιείται κατά κόρον από τις πολυεθνικές.

Η ζημία για το αμερικανικό δημόσιο από αυτή την τακτική εκτιμάται στα 90 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.Το IRS στο παρελθόν έχει εγκρίνει τέτοιες στρατηγικές της εν λόγω αμερικανικής εταιρείας. Το 2006 είχε εγκρίνει συμφωνία μεταξύ της Google και ιρλανδικής θυγατρικής της με έδρα τις Βερμούδες (Google Ireland Holdings), στην οποία μεταβιβάζονταν δικαιώματα χρήσης της τεχνολογίας στις μηχανές αναζήτησης. Η συμφωνία εκείνη άνοιγε το δρόμο για να αποδίδονται τα έσοδα από τις αναζητήσεις στις θυγατρικές εταιρείες αντί για την αμερικανική έδρα της επιχείρησης.H Google δήλωσε καθησυχαστικά ότι δεν υπάρχει τίποτα το αξιοπερίεργο στην έρευνα που θα κάνει η Εσωτερική Υπηρεσία Προσόδων. «Είμαστε μία μεγάλη εταιρεία, δεχόμαστε συνεχώς ελέγχους από το IRS, συνεπώς είναι εύλογο ότι θέλει να κοιτάξει ενδελεχώς και τις offshore συναλλαγές μας.

Εμείς από την πλευρά μας είμαστε υποχρεωμένοι να μεριμνούνε για την ευνοϊκότερη δυνατή φορολόγηση των μετόχων μας, και η δομή που έχουμε επιλέξει προς το παρόν συμμορφώνεται με τις φορολογικές ρυθμίσεις σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης. Συμβάλλουμε καθοριστικά στο εθνικό φορολογικό σύστημα και προσφέρουμε εργασία σε χιλιάδες εργαζομένους στη Βρετανία και αλλού. Εξάλλου, βοηθάμε και στην πραγματοποίηση εσόδων για άλλες εταιρείες, και μόλις πέρυσι δώσαμε πάνω από 6 δισεκατομμύρια στους συνεργάτες μας από την διαφημιστική AdSense, καθώς και σε ειδησεογραφικά πρακτορεία και ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς παγκοσμίως», σχολίασε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Σχόλια