Έρευνα της Γερμανικής Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο Facebook

0

Η Γερμανική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα στο Facebook για την πολιτική διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του. Στην εταιρεία δόθηκε προθεσμία μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα για να απαντήσει στις ερωτήσεις της Αρχής σχετικά με τη διαχείριση των δεδομένων, ενώ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μια επίσημη έρευνα, εάν αποτύχει να καθησυχάσει τις σχετικές ανησυχίες.

Ειδικότερα, η Αρχή θεωρεί εξαιρετικά προβληματικό το γεγονός ότι το Facebook ανταλλάσσει τα δεδομένα όλων των χρηστών μεταξύ των διαφόρων μονάδων του, όπως το WhatsApp και το Instagram. Οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές έχουν και στο παρελθόν ανοίξει σχετικές έρευνες για το Facebook όσον αφορά την τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων για την προστασία των δεδομένων.

Από την πλευρά της, η αμερικανική εταιρεία, η οποία έχει ευρωπαϊκή έδρα στο Δουβλίνο, υποστηρίζει ότι η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή έχει αποκλειστική δικαιοδοσία σε θέματα συμμόρφωσης με το δίκαιο προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Χαρακτηριστικά, εκπρόσωπος του Facebook δηλώνει ότι η αντίστοιχη Αρχή της Ιρλανδίας είναι η μόνη υπεύθυνη να επιβλέπει τη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή Οδηγία, για την προστασία των δεδομένων, όπως αυτή εφαρμόζεται βάσει της ιρλανδικής νομοθεσίας. Ωστόσο, η Γερμανική Αρχή απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί έλλειψης δικαιοδοσίας της, προβάλλοντας ότι η εταιρεία διαθέτει επίσης ένα υποκατάστημα στο Αμβούργο, το οποίο επεξεργάζεται τα δεδομένα των χρηστών από τη Γερμανία.
 

Σχόλια