Έρευνα της Κομισιόν για τη χαμηλή φορολογία της Apple στις ευρωπαϊκές χώρες

0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως άρχισε σε βάθος έρευνα σχετικά με φορολογικές αποφάσεις που αφορούν την Apple, στην Ιρλανδία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Στόχος των ερευνών είναι η επαλήθευση από την Επιτροπή ότι «οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες πληρώνουν τη δίκαιη αναλογία τους σε φόρους» στην Ευρώπη, υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τον Ανταγωνισμό, Χοακίν Αλμούνια.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακολουθεί την κριτική που υπήρξε στην Ευρώπη για τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές που πληρώνουν πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Apple, σε μία περίοδο εκτεταμένης λιτότητας στην ήπειρο.

Οι ερευνητές της Γερουσίας των ΗΠΑ διαπίστωσαν πέρυσι ότι η Apple είχε καταβάλει μικρό ή καθόλου εταιρικό φόρο για τα κέρδη, ύψους τουλάχιστον 74 δισ. δολαρίων, που είχε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, εκμεταλλευόμενη κυρίως τον ανταγωνιστικό φορολογικό συντελεστή της Ιρλανδίας που έχει προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις και θέσεις εργασίας από αμερικανικές και άλλες πολυεθνικές εταιρείες.

Από την άλλη πλευρά, η Apple είχε αρνηθεί ότι οι φορολογικές συμφωνίες που έκανε ήταν σχεδιασμένες για να αποφύγει την πληρωμή φόρων και ανακοίνωσε ότι καταβάλλει όλους τους οφειλόμενους φόρους και δημιουργεί εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Τον αμερικανικό κολοσσό της τεχνολογίας, έσπευσε να υποστηρίξει και η ιρλανδική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι το υφιστάμενο καθεστώς της για την εταιρική φορολογία είναι διαφανές και δεν αποτελεί φορολογικό παράδεισο.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για φορολογικά θέματα κ. Άλγκιρντας Σεμέτα τόνισε ότι η Ευρώπη «δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί «παράσιτα» που αποκτούν μεγάλα κέρδη στην ΕΕ χωρίς να συμβάλουν στο δημόσιο προϋπολογισμό».

 

Σχόλια