Έρευνα του ανακριτή για υπόθεση χάκινγκ των ρεπόρτερ των Times

0

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η εφημερίδα χάκαρε διευθύνσεις e-mail οδηγώντας έτσι στην ταυτοποίηση διάσημου αστυνόμουμπλόγκερ της χώρας.

Ο Richard Horton, μέλος της αστυνομικής υπηρεσίας του Lancanshire, έγραφε ένα μπλογκ NightJack, στο οποίο εξιστορούσε την αστυνομική ζωή. Ρεπόρτερ των Times διέρρηξε τον λογαριασμό email που αντιστοιχούσε στο μπλογκ, μαντεύοντας τις σωστές απαντήσεις στις ερωτήσεις ασφαλείας. Κατά συνέπεια, η ταυτότητα του αστυνομικού ως ιδρυτή του μπλογκ –το οποίο έχει τιμηθεί με το βραβείο Όργουελαποκαλύφθηκε. Ο Horton κινήθηκε νομικά κατά της εφημερίδας για να προστατεύσει την ταυτότητά του. Το δικαστήριο έκρινε ότι η ταυτότητα του Horton είχε συναχθεί από νόμιμες πηγές της δημόσιας ζωής, μη γνωρίζοντας ότι οι Times είχαν παραβιάσει την ηλεκτρονική αλληλογραφία του ενάγοντα.

Οι Times ισχυρίζονται ότι ο αρχισυντάκτης τους έκρινε αντιεπαγγελματική τη συμπεριφορά του ρεπόρτερ Patrick Foster, ο οποίος ούτως ή άλλως εργαζόταν στην εφημερίδα ως freelance κι ύστερα έφυγε. Η αποκάλυψη του περιστατικού έγινε κατόπιν ερωτηματολογίου που έστειλε ο Leveson σε όλους τους μεγάλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς ζητώντας τους να γνωστοποιήσουν κάθε πράξη χακαρίσματος ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ο δικηγόρος των Times, όπως και ο αρχισυντάκτης, αναφέρθηκαν μόνο σε μία τέτοια «απόπειρα», η οποία μάλιστα έγινε το 2009.

Σχόλια