Έρευνες στα γραφεία της Google στην Κορέα

0

Τον περασμένο Απρίλιο οι δύο κορυφαίες δικτυακές πύλες της Κορέας -NHN και Daum Communications- είχαν υποβάλλει καταγγελία για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας από την Google, διότι τα κινητά τηλέφωνα που λειτουργούν με την τεχνολογία Android –την οποία έχει αναπτύξει η καταγγελλόμενη εταιρεία- βάζουν αυτόματα ως μηχανή αναζήτησης την Google.

Παρόμοια έφοδο είχε διατάξει η κορεάτικη αστυνομία και τον Μάιο -κατόπιν υπονοιών ότι η υπηρεσία AdMob συνέλεγε παρανόμως πληροφορίες για την τοποθεσία στην οποία βρίσκονταν οι χρήστες- όπως επίσης και το 2010 στο πλαίσιο έρευνας καταγγελίας ότι η Google αποθήκευε προσωπικά δεδομένα με την υπηρεσία χαρτογράφησης δρόμων. Η αμερικάνικη εταιρεία δήλωσε διατεθειμένη να συνεργαστεί και στις δύο περιπτώσεις, καθότι οι έρευνες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Παρόμοιες καταγγελίες κατά της αμερικανικής επιχείρησης για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας έχουν γίνει τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, ενώ πριν λίγες μέρες, μια ομάδα πίεσης στην Ινδία αιτήθηκε την έναρξη ερευνών για τη θέση και τις πρακτικές που ακολουθεί η Google στον ανταγωνισμό με τις ινδικές εταιρείες. Ως αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού καταγγέλλουν την τακτική της Google να μην εμφανίζει ανταγωνιστικές επιχειρήσεις στα αποτελέσματα των αναζητήσεων, καθώς και την οριζόντια σύνδεση επιχειρήσεων με την εξαγορά της Motorola. Αναλυτές παρομοιάζουν τον ιδρυτή της Google Larry Perry με τον Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος επίσης οικοδόμησε ένα ολόκληρο μονοπώλιο γύρω από την εταιρεία Microsoft, μέχρι την είσοδο και άλλων ισχυρών παιχτών στην αγορά στις αρχές του 1990.

 

Σχόλια