Έτοιμο να υπαναχωρήσει στις πιέσεις της κοινής γνώμης το Facebook

0

Στροφή 180 μοιρών αναμένεται να κάνει ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Facebook αναφορικά με τον βαθμό προστασίας της ιδιωτικότητας των μελών του, μετά από έντονες πιέσεις που ασκούνται από εκατομμύρια χρήστες της υπηρεσίας ανά τον κόσμο. Στο εγγύς μέλλον η εταιρεία θα προβεί, κατά πάσα πιθανότητα, στην απλοποίηση των οικείων ρυθμίσεων που προσφέρει στους πελάτες της, ανταποκρινόμενη με αυτόν τον τρόπο στις επισημάνσεις της αμερικανικής Γερουσίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οργανώσεων για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.
Μιλώντας σε δελτίο ειδήσεων του BBC, εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι το Facebook έλαβε το μήνυμα που στέλνουν οι χρήστες για την ανάγκη απλοποίησης των περίπλοκων επιλογών ρύθμισης του βαθμού προστασίας της ιδιωτικότητας. “Εργαζόμαστε για την επίλυση του θέματος”, τόνισε η εκπρόσωπος.
Στα τέλη του 2009, το Facebook άλλαξε τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας επιτρέποντας την κοινοποίηση πληροφοριών από τα ενεργά προφίλ μελών του σε πολλά προγράμματα του παγκόσμιου ιστού, εκτός αν οι ίδιοι ρητά απαγόρευαν κάτι τέτοιο. Παράλληλα, τον προηγούμενο μήνα, η εταιρεία προχώρησε έτι περαιτέρω δίνοντας πρόσβαση στα στοιχεία αυτά σε ιστοσελίδες που δεν έχουν σχέση με το Facebook, με αιτιολογική βάση την πρόθεση δημιουργίας ενός παγκόσμιου ιστού κοινωνικής δικτύωσης. Η επιλογή της εταιρείας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κοινοποίηση των δεδομένων γινόταν αυτομάτως μέσω των πάγιων ρυθμίσεων ιδιωτικότητας κάθε προφίλ, αναγκάζοντας τον χρήστη να χειριστεί τις πολύπλοκες διαδικασίες αλλαγής των ρυθμίσεων προκειμένου να προστατευθεί, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επιστολή της προς το Facebook, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα χαρακτηρίζοντας την αλλαγή των ρυθμίσεων ιδιωτικότητας “απαράδεκτη ενέργεια”
Εις ένδειξη διαμαρτυρίας χιλιάδες χρήστες οργανώθηκαν σε ένα κίνημα μαζικής εξόδου από το Facebook, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο “Quit Facebook”.

Σχόλια