Ευθύνες στην Unisys για εισβολή σε συστήματα ασφαλείας

0

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών (FBI) των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησε τη διενέργεια έρευνας εις βάρος μεγάλης εταιρίας παροχής υπηρεσιών πληροφορικής, η οποία φέρεται υπεύθυνη για τη διείσδυση εισβολέων από τον κυβερνοχώρο στους υπολογιστές του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.
Παράλληλα η εταιρεία κατηγορείται για συγκάλυψη των αδυναμιών της.
Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται η πολυεθνική εταιρεία Unisys Corp., η οποία το 2002 κέρδισε συμβόλαιο ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την εγκατάσταση, διαχείριση και υποστήριξη του δικτύου υπολογιστών των υπηρεσιών του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Το 2005 η ίδια εταιρεία ανανέωσε τη συνεργασία της με το αμερικανικό υπουργείο υπογράφοντας συμβόλαιο αξίας 750 εκατομμυρίων δολαρίων.
Βάσει των όρων του συμβολαίου, η Unisys Corp επρόκειτο να εγκαταστήσει συσκευές για τον εντοπισμό εισβολέων στο δίκτυο υπολογιστών των υπηρεσιών του υπουργείου. Ωστόσο, η έρευνα της επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων διαπίστωσε ότι η Unisys απέτυχε στην εγκατάσταση και παρακολούθηση των συσκευών. Ως εκ τούτου το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας δεν είχε επίγνωση των παράνομων εισόδων που δεχόταν από χάκερς τους τελευταίους τρεις μήνες με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν ευαίσθητες πληροφορίες στο εξωτερικό, πιθανότατα στην Κίνα.
Η εταιρεία φέρεται, επίσης, να επιχείρησε να «συγκαλύψει» την αβλεψία της δίνοντας ψευδή στοιχεία για την προστασία του δικτύου.
«Ξοδεύτηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για το σύστημα ασφάλειας του υπουργείου. Η εταιρεία που πήρε την εργολαβία πρέπει να λογοδοτήσει για το κενό στην ασφάλεια», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των αντιπροσώπων, Μπένι Τόμσον και πρόσθεσε, «εάν πράγματι αποδειχτεί απάτη οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».
Η εκπρόσωπος της εταιρείας Unisys, Λίζα Μέγερ δήλωσε ότι «η εταιρεία δεν έχει ενημερωθεί επίσημα ή ανεπίσημα για τη διενέργεια έρευνας από τις αρμόδιες αρχές και ως εκ τούτου δεν θα προβεί σε σχόλια».
Συμπλήρωσε ότι η εταιρεία εγκατέστησε προγράμματα και συστήματα ασφαλείας στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, τα οποία είχαν την έγκριση του κράτους και τα οποία παραμένουν στη θέση τους μέχρι τώρα.
Ο γερουσιαστής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, Μπέρτι Τόμσον πρόσθεσε ότι από το περασμένο έτος άγνωστοι χάκερ έχουν καταφέρει να διεισδύσουν στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των αμερικανικών υπουργείων Εμπορίου, Άμυνας και Εξωτερικών.
Η Unisys δεν είχε σχέση με τα προγράμματα ασφάλειας των προαναφερθέντων υπουργείων.
«Αυτό είναι μια σαφής ένδειξη ότι τα δίκτυα μας είναι ευάλωτα σε μια νέα γενιά εισβολέων του διαδικτύου», τόνισε ο Τζέιμς Λιούις του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

Σχόλια