Ευρωκοινοβούλιο: «Όχι» στον αποκλεισμό των χρηστών από το διαδίκτυο

0

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση περί αποκλεισμού από το διαδίκτυο όσων χρηστών ανταλλάσσουν πειρατικά αρχεία.

Η πρόταση να κόβονται οι συνδέσεις των «πειρατών» περιλαμβανόταν στη λεγόμενη Έκθεση Μπονό για τις Πολιτιστικές Βιομηχανίες, η οποία συντάχθηκε για το Ευρωκοινοβούλιο από τον Γάλλο ευρωβουλευτή Γκι Μπονό, με στόχο την ενίσχυση των δημιουργικών επιχειρήσεων.

Με μικρή πλειοψηφία, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τροπολογία της έκθεσης σύμφωνα με την οποία η διακοπή των συνδέσεων θα ήταν αντίθετη με τις πολιτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Η ψηφοφορία δείχνει ότι οι ευρωβουλευτές θέλουν να επιτύχουν μια ισορροπία ανάμεσα στα συμφέροντα των κατόχων των πνευματικών δικαιωμάτων και τα συμφέροντα των καταναλωτών και ότι μέτρα όπως η διακοπή της πρόσβασης στο διαδίκτυο δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν» δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωβουλής μετά την ψηφοφορία.

Πάντως η απόφαση των Ευρωβουλευτών δεν είναι δεσμευτική και οι εθνικές κυβερνήσεις είναι ελεύθερες να εφαρμόσουν τα μέτρα που επιθυμούν.
Όπως αναφέρει το BBC, η τροποποίηση της έκθεσης Μπονό καλεί την ΕΕ και τις χώρες-μέλη «να αποφύγουν να υιοθετήσουν μέτρα που βρίσκονται σε σύγκρουση με τις πολιτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα και με τις αρχές της αναλογικότητας, της αποτελεσματικότητας και της αποτρεπτικότητας, όπως η διακοπή της πρόσβασης στο διαδίκτυο».

Παραμένει άγνωστο αν η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου θα επηρεάσει τα σχέδια της Γαλλίας, η οποία ανακοίνωσε το Νοέμβριο την πρόθεσή της να καταθέσει νόμο που αναγκάζει τους παρόχους πρόσβασης (ISP) να παρακολουθούν τη διακίνηση πειρατικών αρχείων από τους πελάτες τους.

Οι πληροφορίες που συλλέγουν οι πάροχοι για τους χρήστες που κατεβάζουν συστηματικά παράνομα αρχεία θα διαβιβάζονται σε κυβερνητική υπηρεσία, η οποία με τη σειρά της θα εκδίδει προειδοποιήσεις ή θα απαιτεί την αναστολή της διαδικτυακής σύνδεσης.

Ανάλογα σχέδια έχει και η κυβέρνηση της Βρετανίας, συναντά όμως την αντίδραση των παρόχων.

Σχόλια