Ευρωκοινοβούλιο: Υπέρ της ποινικοποίησης των παιδοφιλικών φόρουμ στο διαδίκτυο

0

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε έκθεση, η οποία προβλέπει την ποινικοποίηση των παιδοφιλικών φόρουμ και ομάδων συζήτησης (chat rooms) στο διαδίκτυο, καθώς και δίωξη των Ευρωπαίων που διαπράττουν σεξουαλικά αδικήματα εκτός της ΕΕ.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας, Ζακ Μπαρό εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκθεση και υποσχέθηκε ότι στο μέλλον θα γίνει «αναθεώρηση των νόμων για το ζήτημα», κατά την οποία θα αξιοποιηθούν «οι περισσότερες από τις ιδέες» που πρότειναν οι ευρωβουλευτές.

Η έκθεση της Ιταλίδας ευρωβουλευτή Ρομπέρτα Αντζελίλι έγινε δεκτή με 591 ψήφους υπέρ έναντι μόλις 2 κατά. Προβλέπει ότι τα σεξουαλικά εγκλήματα θα πρέπει να υπόκεινται σε εξωεδαφική νομοθεσία, και ποινικοποιεί όλες τις μορφές σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου grooming (προσέγγιση ανηλίκων για σεξουαλικούς σκοπούς).

Πέρα από την ποινικοποίηση της συμμετοχής σε παιδοφιλικά φόρουμ και ομάδες συζήτησης, η έκθεση προβλέπει ότι οι εθνικές διωκτικές αρχές θα μπορούν να ζητούν από τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών να απαγορεύουν την πρόσβαση σε παιδοφιλικές ιστοσελίδες.

Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν επίσης τα κράτη-μέλη να ελέγχουν τα ποινικά μητρώα των υποψηφίων για ορισμένες θέσεις εργασίας που περιλαμβάνουν επαφή με παιδιά.

Ζήτησαν ακόμα απαγόρευση των διαφημίσεων που ενθαρρύνουν τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και ποινικοποίηση του σεξουαλικού τουρισμού.

Σχόλια