Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο συμφώνησαν για τη σήμανση της ενεργειακής αποδοτικότητας των λευκών ηλεκτρικών συσκευών

0

Όλες οι διαφημίσεις που προβάλλουν την τιμή ή την ενεργειακή αποδοτικότητα λευκών ηλεκτρικών συσκευών (φούρνων, ψυγείων, πλυντηρίων ρούχων και πιάτων, στεγνωτηρίων κ.λπ.) θα πρέπει να παρουσιάζουν από τη νέα χρονιά την ενεργειακή κλάση του διαφημιζόμενου προϊόντος. Σε αυτό συμφώνησαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε μια προσπάθεια να ενημερώνονται καλύτερα οι καταναλωτές για τον ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα της κατανάλωσης ρεύματος από τις προαναφερθείσες συσκευές, οι οποίες είναι και οι πλέον ενεργοβόρες σε κάθε νοικοκυριό. Η πληροφορία αυτή συμβάλλει στην επιλογή προϊόντων όχι μόνο πιο φιλικών προς το περιβάλλον αλλά και μακροπρόθεσμα πιο οικονομικών για τον οικογενειακό κορβανά.
Αρχικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε θέσει τον συγκεκριμένο όρο για τις διαφημίσεις λευκών ηλεκτρικών συσκευών. Το ζήτημα τέθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Μάιο και ακολούθησε τώρα η συμφωνία μεταξύ Κοινοβουλίου και Σουηδικής Προεδρίας. Να σημειωθεί ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση έπαιξε από πλευράς Κοινοβουλίου η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Άννυ Ποδηματά (ΠΑΣΟΚ).
Η διαβάθμιση της ενεργειακής αποδοτικότητας των εν λόγω συσκευών θα γίνεται επί τη βάσει επταβάθμιας κλίμακας, η οποία όμως θα διαφέρει ελαφρά από τη σημερινή (μέχρι τώρα ίσχυε η σήμανση με τα γράμματα «A» έως «G»). Τα πιθανά σενάρια για τη διαμόρφωσή της είναι τρία: (α) οι πλέον αποδοτικές ενεργειακά συσκευές να κατηγοριοποιούνται ως «Α+» και οι λιγότερο ως «F», (β) οι πλέον αποδοτικές ενεργειακά συσκευές να κατηγοριοποιούνται ως «Α++» και οι λιγότερο ως «Ε», και (γ) οι πλέον αποδοτικές ενεργειακά συσκευές να κατηγοριοποιούνται ως «Α+++» και οι λιγότερο ως «D». Η τελική επιλογή θα γίνει μόλις υπάρξουν στην αγορά αρκετές συσκευές Α++ ή Α+++ (μέχρι στιγμής οι πλέον αποδοτικές που διατίθενται φέρουν, ατύπως, τη σήμανση Α+).
Όποιο από τα παραπάνω σενάρια και αν υιοθετηθεί, οι οικονομικότερες συσκευές θα εξακολουθήσουν να χρωματίζονται στις ταμπέλες τους με σκούρο πράσινο και οι πιο σπάταλες με κόκκινο. Η απόφαση που είχε λάβει η Κομισιόν την περασμένη άνοιξη για καθιέρωση ετικετών του τύπου «Α-20%» στα ψυγεία τελικά απορρίφθηκε, καθώς το Κοινοβούλιο επέμεινε ότι η εφαρμογή της θα προκαλούσε περισσότερη σύγχυση παρά διευκόλυνση στους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν μόλις αρχίσει να εξοικειώνονται με την κλίμακα «A»-«G».

Σχόλια