Ευρώπη χωρίς σύνορα αλλά με κάμερες

0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεφάνθη ότι η πρόταση Ιταλού δημάρχου για την τοποθέτηση καμερών κλειστού κυκλώματος στα σύνορα Ιταλίας – Σλοβενίας δεν παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ για μια Ευρώπη χωρίς σύνορα.

Ο δήμαρχος της πόλης Γκορίτσα, Ετόρε Ρόμολι – μια μικρή πόλη στους πρόποδες των Άλπεων στη βορειοανατολική Ιταλία στα σύνορα με τη Σλοβενία – ζήτησε την εγκατάσταση καμερών στη συνοριακή γραμμή των δύο κρατών υποστηρίζοντας ότι οι κάμερες θα βοηθήσουν στη μείωση της εγκληματικότητας.

Η πρόταση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη γειτονική Σλοβενία. Ο δήμαρχος Μίρκο Μπρουλτς της Νόβα Γκορίτσα, από την άλλη πλευρά των συνόρων, τόνισε ότι η εν λόγω πρόταση αποτελεί θεμελιώδης παραβίαση των αρχών της ζώνης του Σένγκεν.

«Δεν μπορούμε να στηρίξουμε αυτήν την ιδέα. Εάν συμφωνούσαμε – έστω συμβολικά – θα ήταν σαν να δίναμε τη συγκατάθεσή μας στην εκ νέου αστυνόμευση των συνόρων. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο. Οι κάμερες είναι απλά η δικαιολογία για να μπορούν να ελέγχουν ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από τα σύνορα», δήλωσε ο Σλοβένος δήμαρχος.

Η Σλοβενία εντάχθηκε στις 21 Δεκεμβρίου στο καθεστώς ελεύθερης κυκλοφορίας στα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα.

Ο Ιταλός επίτροπος αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, ο οποίος προσφάτως χαρακτήρισε την κατάργηση των συνόρων «μοναδικό και ιστορικό επίτευγμα», ανακοίνωσε ότι έχει επίγνωση του αιτήματος του Ιταλού δημάρχου. Ο επίτροπος Φράνκο Φρατίνι τόνισε ότι εάν στόχος των καμερών είναι η μείωση της εγκληματικότητας και όχι η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, τότε δεν τίθεται θέμα παραβίασης των κανόνων της συνθήκης Σένγκεν.

Σχόλια