Ευρυζωνικό σκάνδαλο στις Φιλιππίνες

0

Η πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο ενημέρωσε τον Κινέζο ομόλογό της Χου Ζιντάο ότι η κυβέρνησή της προχώρησε στην ακύρωση συμβολαίου με κινεζική εταιρία του κλάδου των τηλεπικοινωνιών λόγω σκανδάλου διαφθοράς.
Μία ημέρα νωρίτερα είχε υποβάλει την παραίτησή του ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής των Φιλιππίνων εν μέσω καταγγελιών για προσφορά δωροδοκίας ώστε να εξασφαλίσει η κινεζική εταιρεία ZTE συμβόλαιο για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών στη χώρα.
Ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής, Μπέντζιαμιν Αμπάλος κατηγορείται από έναν επιχειρηματία και από στέλεχος του υπουργικού συμβουλίου της προέδρου των Φιλιππίνων, Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο.
«Ήρθε η ώρα να αποχωρήσω από το αξίωμα που κατέχω. Η παραίτησή μου θα τεθεί άμεσα σε ισχύ», είπε ο Αμπάλος και συμπλήρωσε, «δεν παραδέχομαι την ενοχή μου ή κάτι τέτοιο».
Ο Αμπάλος κατηγορείται ότι προσέφερε δέκα εκατομμύρια δολάρια στον επιχειρηματία Χοσέ ντε Βενέθια για να αποσύρει η εταιρεία του την προσφορά της για τη σύμβαση. Επίσης κατηγορείται ότι δωροδόκησε πρώην υπουργό της κυβέρνησης για να διευκολύνει τη χορήγηση της σύμβασης στη κινεζική εταιρεία ZTE Corp.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για σύμβαση αξίας 329 εκατομμυρίων δολαρίων για την εγκατάσταση ενός εθνικού ευρυζωνικού δικτύου στις Φιλιππίνες.
Ο Αμπάλος αρνείται τις εις βάρος του κατηγορίες. Παραδέχεται, μόνο, ότι διευκόλυνε τη διεξαγωγή αρκετών συναντήσεων μεταξύ των εκπροσώπων της κινεζικής παρόχου ευρυζωνικών υπηρεσιών και στελεχών της κυβέρνησης.

Σχόλια