Εξ αποστάσεως έρευνες κατά ύποπτων υπολογιστών

0

Έρευνες εξ αποστάσεως κατά ύποπτων ηλεκτρονικών υπολογιστών περιλαμβάνονται στο πενταετές πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Στόχος της ΕΕ είναι η καταπολέμηση της υποκλοπής προσωπικών δεδομένων και η εξάπλωση των ανεπιθύμητων μηνυμάτων (spam) και άλλων κακόβουλων προγραμμάτων.

Το κοινοτικό πρόγραμμα θα προωθήσει επίσης την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των ευρωπαϊκών αστυνομικών αρχών για τον εντοπισμό και τη δίωξη των εγκληματιών.

Ο συντονιστικός και ερευνητικός ρόλος ανατίθεται στην Γιουροπόλ, η οποία θα μπορεί, επίσης, να εκδίδει προειδοποιήσεις για τις διαδικτυακές απειλές.

Για το νέο της ρόλο η Γιούροπολ θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 300.000 ευρώ.

Η πρόταση προβλέπει επίσης την καθιέρωση «εικονικών περιπολιών» στο διαδίκτυο.

“Η στρατηγική αυτή ενθαρρύνει την απαραίτητη επιχειρησιακή συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας, Ζακ Μπαρό.

Οι εξ αποστάσεως έρευνες σε σκληρούς δίσκους θα επιτρέπονται μόνο έπειτα από άδεια των εθνικών αρχών και εφόσον δεν παραβιάζεται η εθνική νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων.

Σχόλια