Εξαγγελία ενίσχυσης της διαδικτυακής άμυνας, εν μέσω κυβερνοεπίθεσης

0

Την ισχυρή ενίσχυση των συστημάτων διαδικτυακής άμυνας των ΗΠΑ, εξήγγειλε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος στην πρόσφατη σοβαρή κυβερνοεπίθεση, κατά την οποία χάκερ απέκτησαν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων υπαλλήλων της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Πρέπει να είμαστε τόσο ευέλικτοι, επιθετικοί και οργανωμένοι όσο και αυτοί που προσπαθούν να παραβιάσουν τα συστήματα ασφαλείας μας», δήλωσε ο Μ. Ομπάμα σε συνέντευξη τύπου, στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής της G7, στη Γερμανία. Επίσης, ο Μ. Ομπάμα προσέθεσε ότι τα πληροφοριακά συστήματα των ΗΠΑ είναι παλαιά, με «σημαντικές αδυναμίες» και ότι η χώρα πρέπει να γίνει «πολύ πιο επιθετική», όσον αφορά στην ενδυνάμωση της άμυνάς της  στον τομέα του κυβερνοχώρου, με πρώτο βήμα την ψήφιση ειδικής νομοθεσίας από το Κογκρέσο.

Όπως προκύπτει από τις αρχικές έρευνες Αμερικανών αξιωματούχων  στην πρόσφατη διαδικτυακή επίθεση, υπεύθυνοι είναι Κινέζοι χάκερ. Αντικείμενο της επίθεσης ήταν η παραβίαση των πληροφοριακών συστημάτων του αμερικανικού Γραφείου Διαχείρισης Προσωπικού (OPM), για την απόκτηση πρόσβασης στις πληροφορίες περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων, νυν και πρώην, κυβερνητικών υπαλλήλων. Αποστολή των χάκερ εικάζεται ότι ήταν η υποκλοπή των προσωπικών δεδομένων των εν λόγω υπαλλήλων, με σκοπό τη μετέπειτα στρατολόγηση τους ως κατασκόπους, για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης.